24 tips från filmälskare: Det här ska du titta på där hemma

Publicerad:
Ulf Malmros, Sara Broos, Maja Rung, Marit Kapla, Emily Norling och Ulf Nordström tipsar.

Fast i hemmet? I dessa karantäntider och med en uppsjö av alternativ på olika strömningstjänster är tips på sevärda filmer och serier hårdvaluta.

NWT låter sex värmländska filmälskare med anknytning till filmbranschen lyfta fram sina favoriter.

Marit Kapla tipsar bland annat om "Girlhood".
Marit Kapla tipsar bland annat om "Girlhood". Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Olegs barndom" (2018)

(regi: Simon Lereng Wilmont)

– Dokumentär om tioårige Oleg och hans mormor som bor vid krigets frontlinje i östra Ukraina. Vackert och gripande om hur mycket människor betyder för varandra i tider av kris. Filmad med djupaste respekt och så nära att gränsen mellan liv och konst suddas ut. Finns att streama på Draken Film.

Huvudrollsinnehavarna i "Girlhood".
Huvudrollsinnehavarna i "Girlhood".

"Girlhood" (2014)

(regi: Céline Sciamma)

– "Jag vill bli som alla andra. Normal", säger 16-åriga Marième till studievägledaren. Men betygen räcker inte till gymnasiet och i frustration hakar Marième på ett tjejgäng från förorten där de bor in till centrala Paris. Ett fantastiskt filmäventyr om att hitta sig själv. Finns att streama på Draken Film.

Ulf Malmros under inspelningen av "Flykten till framtiden".
Ulf Malmros under inspelningen av "Flykten till framtiden". Foto: Carl Edlom

"Wild Tales" (2014)

(regi: Damián Szifron)

– Sex sammanflätade historier om vad som händer med människor under hård press. En galnare och roligare film går inte hitta.

"Nebraska" (2013)

(regi: Alexander Payne)

– En grinig gubbe och hans son på en roadtrip låter inte jättefestligt. Men den här varma och kluriga historien är faktiskt det.

Bruce Dern och June Squibb i "Nebraska".
Bruce Dern och June Squibb i "Nebraska". Foto: Photo credit: Merie W. Wallace

"Fruitvale Station" (2013)

(regi: Ryan Coogler)

– En ung man blir oskyldigt skjuten av polisen. Jag har aldrig haft sådan puls som under den här filmen. Inte snyftat lika mycket heller.

"Room" (2015)

(regi: Lenny Ambrahamson)

– En kvinna är inlåst i ett rum med sin son i sju år. Gastkramande på ett psykologiskt plan. Brie Larson fick en välförtjänt Oscar.

"Närkontakt av tredje graden" (1977)

(regi: Steven Spielberg)

– Enda filmen om utomjordingar man behöver se. Ett mästerverk från början till slut. Vill man se svenskt finns ju alltid "Smala Sussie" och "Den bästa sommaren".

Filmaren Sara Broos har bland annat gjort en film om Lars Lerin.
Filmaren Sara Broos har bland annat gjort en film om Lars Lerin. Foto: Privat

"Five Easy Pieces" (1971)

(regi: Bob Rafelson)

– En av mina favoritfilmer. Jack Nicholsons genombrott som skådespelare. Älskar många av de filmer som kom på 70-talet, enkla berättelser men ofta med mångfacetterade karaktärer. Som "Taxi Driver", "The Last Picture Show", "Gudfadern". Jack spelar en man som jobbar på en oljerigg och som lämnat sin överklassbakgrund och inte känner sig hemma någonstans.

Jack Nicholson och Karen Black spelade huvudrollerna i "Five Easy Pieces".
Jack Nicholson och Karen Black spelade huvudrollerna i "Five Easy Pieces". Foto: Anonymous

"Bränd" (2019)

(regi: Lee Chang-dong)

– Jag såg den på filmklubben i Sunne på ett fullsatt Teaterbiografen. Blev helt tagen av filmen och tänker på den ofta. En obehaglig psykologisk thriller med fantastiskt foto. Om ungdomlig uppgivenhet och längtan efter något att leva för. Filmen bygger på en novell av den japanska författaren Haruki Murakami.

"En kvinna under påverkan" (1974)

(regi: John Cassavettes)

– Om en hemmafru (Gena Rowlands) som passar upp på alla och vill vara alla till lags och till slut helt förlorar förståndet. Cassavettes filmer är levande och autentiska och handlar om sånt som vi alla kan känna igen oss i.

"Chernobyl" (2019)

(miniserie på HBO av Johan Renck)

– Första avsnittet är ganska segt men serien som helhet är ett mästerverk. Om Tjernobylolyckan och vilka konsekvenser den fick. Om ett misslyckat politiskt system, om de människor som dog och de som aktivt deltog för att hindra katastrofen från att spridas och ta än fler liv. Känns högaktuell just nu i kristider. Kolla även in Öppet Arkiv på SVT och se gamla klassiker som serien ”Soldater i månsken” (Tomas Alfredsson och Klas Östergren).

Stellan Skarsgård i HBO-serien "Chernobyl".
Stellan Skarsgård i HBO-serien "Chernobyl". Foto: Liam Daniel

"Speglingar" (2016), "För Dig Naken" (2012) och "Hemland" (2015)

(regi: Sara Broos)

– Kanske lite förmätet att tipsa om mina egna filmer, men man gör ju ändå film för att man vill att folk ska se dem. Och jag vill uppmana er att just nu stötta svenska filmare och se deras filmer. Filmerna kan streamas på triart.se. Det kan vara bra att se filmer som inte bara handlar om stora katastrofer utan som också utgår från den lilla världen och de nära relationerna. Som allting ändå utgår från.

Ulf Nordström är en av drivkrafterna bakom Mowie.
Ulf Nordström är en av drivkrafterna bakom Mowie. Foto: Carl Edlom

"Sköna Helena" (1951)

(regi Gustaf Edgren)

– Kristinehamnaren Edgren regisserade 33 långfilmer på sin tid, men är idag ganska bortglömd. Eva Dahlbeck, Per Grundén och Stig Järrel spexar till det i den här frejdiga filmoperetten. Finns på SVTPlay till 1 april

"Sjutton år" (1957)

(regi: Alf Kjellin)

– Ungdomligt kärlekstrubbel i värmländska Gräsmark, regisserat av Karlstadbördige Kjellin. I den manliga huvudrollen Tage Severin, ”Sveriges James Dean”, som orsakade upplopp i Arvika vid filmens premiär där. Finns på SVTPlay till 25 mars.

"Vi hade i alla fall tur med vädret" (1980)

(regi: Kjell Sundsvall)

– De oefterhärmliga Rolf Skoglund och Claire Widholm i en nostalgisk återblick till bilsemestrarnas Sverige. Foto av värmlänningen Kjell-Åke Andersson, som var med och skrev manus också. SVTPlay.

"Hemkomsten" (1978)

(regi: Hal Ashby)

– Flerfaldigt Oscarbelönat drama om en soldat som kommer hem från Vietnam till ett liv i rullstol. Känslig regi av Hollywood-rebellen Ashby, aktuell i en porträttdokumentär på SVTPlay. "Hemkomsten" kan ses hos Cineasterna.com.

Spelar schack med döden.
Spelar schack med döden. Foto: TT Spektra

"Det sjunde inseglet" (1957)

(regi: Ingmar Bergman)

– Nyligen bortgångne Max von Sydow spelar schack med döden i ett land härjat av digerdöden. Känns på något vis obehagligt dagsaktuell. Kan ses hos Cineasterna.com.

Emily Norling debuterade med dokumentärfilmen "Allt vi äger".
Emily Norling debuterade med dokumentärfilmen "Allt vi äger". Foto: Carla Orrego Veliz

"Belleville Baby" (2013)

(regi: Mia Engberg)

– För att jag ständigt återkommer till denna film. Jag tror att jag sett den minst 10 gånger. Den börjar med ett långdistanssamtal från ex-pojkvännen Vincent i Paris. Mia ber honom berätta om deras tid tillsammans men minnena skaver. Det är minne efter minne och det är vackert och det gör ont. Skildrat på sitt alldeles egna sätt. En kärleksberättelse som jag alltid kommer bära med mig, både som historia och i mitt eget skapande.

Teater- och filmskådespelaren Maja Rung medverkade i "En man som heter Ove".
Teater- och filmskådespelaren Maja Rung medverkade i "En man som heter Ove". Foto: Carl Edlom

"Call me by your name" (2017)

(regi: Luca Guadagnino)

– Ett abslout måste för alla som inte redan sett. Jag finner icke ord!! Den finns på Netflix.

"Sameblod" (2016)

(regi: Amanda Kernell)

– Så välgjort och innerligt. Fängslade mig helt. Se den på Netflix.

Maja Rung: "Hårt arbete kan göra det omöjliga möjligt"

"The morning show" (2019)

(Serie på Amazon av Jay Aarson)

– Så kul att se Jennifer Aniston i en ”ny” typ av roll. De fyra första avsnitten är mumma.

Jennifer Aniston i "The Morning Show".
Jennifer Aniston i "The Morning Show".

"Och ge oss skuggorna" (1991)

(regi Björn Melander)

– Jag baxnar och garvar och häpnar! Finns i Öppet arkiv, SVT play.

Artikeltaggar

DokumentärfilmEmily NorlingFilmHBOIngmar BergmanMaja RungMarit KaplaMowieNetflixNöje/KulturSara BroosSVTUlf MalmrosUlf Nordström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare