• fredag
  2 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.0 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

20 personer har avlidit av coronaviruset

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
61 personer intensivvårdas för coronaviruset i Sverige. 20 har avlidit. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
20 personer har nu avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. Samtidigt ökar antalet personer som intensivvårdas.

Totalt är nu 1 746 personer smittade och 20 personer avlidna, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Under lördagsförmiddagen intensivvårdades 61 personer på landets sjukhus, jämfört med 50 personer under fredagen, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

– Det här är en ögonblicksbild. Det kan finnas en viss eftersläpning men vi har uppmanat att man gärna rapporterar så fort man får in de här patienterna så att vi ska få en bra uppfattning, säger den ideella föreningens ordförande Johnny Hillgren.

Runt om i landet pågår en febril kamp med att tillgängliggöra fler vårdplatser för coronapatienter. I Stockholm ska antalet intensivvårdsplatser fördubblas och i Göteborg rustar man för att få ett fältsjukhus från Försvarsmakten.

Medelåldern hos dem som intensivvårdas just nu är 62,9 år. Nästan sju av tio av dem har någon form av riskfaktor, vilket enligt föreningen innebär att de uppfyller ett eller flera av följande kriterier: över 65 år, har en kronisk hjärtlungsjukdom, lever- eller njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma eller neuromuskulär sjukdom, det vill säga en sjukdom som påverkar nervcellerna. 24 procent av patienterna har en kronisk hjärtlungsjukdom och 23 procent diabetes.

Tio av de 61 personerna är kvinnor och medellängden från att personerna insjuknade till att de behandlats med intensivvård är 8,5 dagar.

Niklas Svahn/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.