• idag
  28 mars
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tio insändare med tankar om coronaläget

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Toapapper köps i mängder när coronahotet kryper allt närmre. Insändarskribenten funderar över alla åtgärder och handlingar.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det pratas inte så mycket annat än corona i vårt samhälle just nu, av förklarliga skäl. Även en majoritet av insändarna som skickas till oss handlar om detta. Här är ett några som kommit till NWT de senaste dagarna:

Några tankar kring covid-19-hysterin…

Efter att ha följt händelseförloppet kring corvid-19-utbrottet en tid kan man inte låta bli att förundras.

Vad är det som pågår där ute?

Har vi människor helt tappat vår kognitiva förmåga?

Har det gått så långt att vi helt har gett upp individens kognitiva förmåga för att till fullo förlita oss på att Storebror, samhället, fixar allt åt oss? Som om detta inte var nog har så Storebror, i många länder, överlåtit till sina politiker att med kraft agera och vidta nödvändiga (?) åtgärder under den nu pågående covid-19-pandemin.

Politiker som tyvärr ser som sin enda uppgift att visa på handlingskraft för att på så sätt försäkra sig om sina väljares sympatier vid nästa riksdagsval.

Men, så går det som det går!

Länders gränser stängs. Skolor, teatrar, caféer, restauranger etc stängs ner. I våra mataffärer och apotek gapar hyllorna tomma. Som lite kuriosa kan jag väl inte låta bli att förundras över varför toalettpapper inte längre går att köpa! Toalettpapper, i ett land där pappersindustrin utgör en av våra basindustrier!

Vad har hänt med sunt bondförnuft? Det tillgängliga statistiska underlaget kring covid-19-pandemin visar ju med all önskvärd tydlighet att det är gamlingar, mig själv inkluderad, med en i sammanhanget icke fördelaktig sjukdomshistorik som skulle kunna ligga pyrt till om vi drabbas.

Så varför riktar vi inte in oss på att informera och stödja den målgruppen i syfte att minimera målgruppens risk att smittas av viruset.

Men handen på hjärtat, jag tror nog att de flesta 65+ besitter tillräcklig kunskap om hur man skall bete sig under rådande omständigheter. Om man sen vill avstå från frivillig isolering, och väljer att vistas ute bland sina medmänniskor, så är ju detta ett frivilligt ställningstagande/risktagande.

Att isolera ett helt samhälle på grund av att en mindre grupp i populationen, +65, riskerar att fara illa anser jag vara fullkomlig idioti. Det finns något som heter egenansvar. Det är nog dags att folk börjar tillämpa detta.

Och snälla! Sluta skria om att: ”vi måste testa fler människor!”. Vad skulle detta tjäna till? Ett analyssvar tar cirka 24 timmar (jo, jo! det går att snabba upp till ett par timmar; men, inte för en mängd analyser).

Vad skall vi göra med den testade personen medan vi väntar på provsvar? Hen måste ju på något sätt förhindras att föra smittan vidare medan vi väntar på svar. Sluta med detta ogenomförbara, orealistiska och fullkomligt meningslösa krav om fler tester. Tjänar inget som helst syfte annat än som ännu ett politiskt slagträ i debatten.

Den åtgärdsboll som våra politiker nu satt i rullning kommer i förlängningen att kosta samhället biljontals kronor ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv.

Enorma summor går förlorade bara för att våra politiker vill visa på handlingskraft. Jag hoppas att det i slutändan kan anses ha varit värt pengarna.

Staffan Carlsson, Karlstad

Långfredag redan nu - och i evighet....

I min barndom på 50-talet fick man alltid uppleva en långfredag med stor vånda. Allt, precis allt skulle vara stängt, t.o.m kiosken! Denna dag var hur trist och evigt lång som helst.

Nu är det dags igen med denna vånda. Håll dig som pensionär borta från all kontakt med det mesta och helst inne. Denna långfredag lär nu pågå i nya evigheter...

Förr, som barn, gick tiden väldigt långsamt. Nu för tiden säger det dock bara "swish", så är tiden förbi. Snart är det vår igen...

Hans P

Vad är problemet?

Vad trött jag blir på media som hela tiden klagar på och ifrågasätter varför Sverige inte agerar som andra länder när det gäller coronaviruset och att det skulle vara oklara regler.

Vad är det som är oklart?

Det är ju bara att lyssna på experterna och läsa innantill på Folkhälsomyndighetens hemsida där står ju allt, dessutom förklaras allt muntligt på dom dagliga presskonferenserna.

Kan inte journalister lyssna/läsa längre? Känns som att det är en sport på att ifrågasätta allt idag. Jag har lyssnat noga och fattat allt, vad är problemet.

Läskunnig

Låt inte coronaviruset påverka framtiden för oss gymnasieelever

Som många andra har jag med oro bevakat den exponentiella spridning som coronaviruset har visat sedan dess start i slutet av januari. Pandemins drastiska spridning har fått stora följder på vårt samhälle, både folkhälsomässigt samt ekonomiskt. Men en infallsvinkel som knappt diskuteras är hur de preventiva åtgärder som nyss gjorts påverkar vår tillgång till kvalitativ utbildning. Viktigt att notera är att jag har full förståelse och acceptans för de åtgärder som införts och känner inget tvivel inför allvaret och behovet av att begränsa virusets spridning.

Däremot blir jag orolig över de konsekvenser som beslutet att stänga gymnasieskolorna och införa distansutbildning kan få. Jag känner inget tvivel över att utbildningen och examinationen inom exempelvis de samhällsvetenskapliga eller språkliga ämnena kommer flyta på relativt bra. Dessvärre befarar jag att examinationen av matematiken kommer bli problematisk.

Hur ska det bli för gymnasiestudenterna?
Foto: Henrik Montgomery/TT

Av självklara skäl blir det svårt att genomföra ett traditionellt matteprov på ett säkert sätt, som säkerställer att inget fusk genomförs, på distans. Därför har möjligheten att skjuta upp mattekurserna till hösten blivit en potentiell utväg som i dagsläget diskuteras.

Jag vädjar till alla inom skolans värld att hitta en bättre lösning som inte innebär att vi behöver skjuta upp våra studier till nästa hösttermin. Detta skulle få drastiska åtgärder för oss elever, inte bara för oss som har börjat drömma och planera för att studera vidare på universitet direkt efter studenten, utan också för de som kommer rycka in och göra sin militärtjänst till sommaren.

Varför ska de halka över ett år efter i sin utbildningskarriär, bara för att de gör sin samhällsmässiga tjänst?

Därför ber jag, för alla oss elever som vill studera vidare efter gymnasiet, att skolan arbetar fram en pragmatisk lösning som inte innebär att matten skjuts upp till hösten.

En orolig sistaårselev på gymnasiet

”Vår sanna natur”?

Det gapar tomt på hyllor i matbutiker.

Människor hamstrar trots tydliga besked från myndigheter att produkter inte kommer att ta slut. Egoismen frodas. Jag slutar aldrig att förvånas. Detta drabbar förmodligen de svaga mest.

För att citera en tv deltagare:

Skämmes ta mig f..n.

Och till er matbutiker. Ni borde införa max inköp på tex toalettpapper och basvaror. Eller tänker ni bara på vinsten?

Fredrik

Nu ställs vi på prov

Något liknande det som drabbat Världen nu har väl de flesta inte upplevt tidigare, och då ställs det ju lite andra krav på oss. Vi får väl lägga egoismen åt sidan och börja tänka mer soidariskt.

Men visst tycker man att vissa reaktioner är underliga. Som detta med VC pappret som folk plötsligt ska ha hemma i mängder. Har sett sådana som köper hushållspapper för att dela rullarna på mitten till toalettpapper.

Detta är ju inte rätt då hushållspappret inte passar vårt avloppssystem. Ja, jag har t.o.m. hört sådana som nämner att vi inte har så mycket papperstidningar längre, då dessa skulle gå att använda på toaletten. Och reklamen är väl för glatt och den är väl redan fylld med sådant som passar på utedasset.

Ja, det finns mycket vi får se och höra som inte påminner särskilt mycket om den intelligensen vi tror oss ha. Någon sa att äldre har mycket att lära unga i dessa tider. Och det kan väl lägga något i det eftersom många äldre har viss vana vid att göra saker i det praktiska livet.

Vissa kallar det för sunt förnuft.

Det är ju inte bara inom sjukvården vi blir påminda om nackdelarna av de fördelar vi har genomfört. Vi avvecklade allmän värnplikt, och drog ner på försvaret. Nu 15 år senare får vi höra vilken tid och hur stora pengar det kostar att återställa. Det är ju så att allt har många sidor, och vi har väl länge rationaliserat med pengaräkning för ögonen, och då glömt många sidor som nu kommer fram i ljuset, med bortförklarningen att det går bra att säga nu.

Men antagligen kommer detta att kosta liv nu, och sådant kan vi väl inte ta med en axelryckning, utan att lära oss något av det när vi kommer tillbaka till tider då vi ser kortsiktigt på pengar.

Rune Jakobsson

Havererad ekonomi leder till fler självmord

Coronaviruset är ett otyg i sig, men kanske att våra ambitioner att stoppa smittspridningen är ännu värre. I internationell hysteri tävlar länderna om de mest verkansfulla åtgärderna, ivrigt applåderade av varandra.

Gränser stängs och folksamlingar förbjuds. Vår statsminister står i TV och deklarerar helt frankt att viruset är det största hotet mot folkhälsan, vilket det inte alls är, och tillkännager allt mer drakoniska motåtgärder i avsikt att verka handlingskraftig.

Vad är det som får oss att tro att vi måste stoppa smittspridningen, kosta vad det kosta vill? Sant är att farsoten är dödlig för vissa riskgrupper, men den lär inte ha några generellt sett farliga effekter. Influensaepidemier skördar vanligen sina offer, oaktat vilken influensa det handlar om. Vad som däremot, med mycket stor sannolikhet, är klart samhällsfarliga är de åtgärder som man låter vidta i syfte att begränsa smittspridningen.

Ett ljus att tända i kyrklan. Insändarskribenten är orolig att denna coronatid kan leda till många negativa effekter.
Foto: Johan Nilsson/TT

En havererad ekonomi får, mest troligt, ännu större negativa effekter än om viruset tilläts spridas något mer fritt. Raserade ekonomier leder, tvivelsförutan, till fler självmord, fler fall av hjärt-kärlsjukdomar, ökat missbruk och i förlängningen till lägre skatteintäkter, bland annat resulterande i mindre pengar till vården.

Man bör förmodligen tänka litet längre än vad näsan räcker och betänka att av två onda ting skall man alltid välja det minst onda samtidigt som långtidseffekterna skall beaktas. Den som handlar i panik skjuter ofta sig själv i foten.

Argus

Mat till dörren så håller vi oss inne

Hej! Har funderat på hur restauranger kan hjälpa till i dessa coronatider.

Har ett förslag, låt de matlagningskunniga få laga mat, take away, och dela ur till oss som är över 70.levereras till dörr å betalas med swish!

Personal kan jobba och vi som ska hålla oss inne gör det" förhoppningsvis".

Lilllemor Jexby

Tänk till - allihopa

Coronaviruset sprider sig och nu stänger skolorna från gymnasiet och uppåt.

Vi övriga ska försöka isolera oss o jobba hemifrån av hänsyn till riskgrupperna.

Jag ser två grupper som tyvärr kommer sprida viruset effektivt. Den ena är mor- och farföräldrar som inte kommer kunna säga nej till barnen när barnbarnen blir sjuka, hämtar o lämnar på förskolor o skolor o då själv blir smittade plus smittar andra vidare.

Den andra gruppen är yngre människor som tänker att det gör inget om jag blir sjuk o inte tänker på smittan förs vidare av dem nu. Så tänk till allihop!

Tänk efter!

Använder hemtjänsten munskydd?

En riktigt stor blomma till alla i hemtjänsten som alltid är på språng för att hinna med alla äldre i deras hem, men fråga i dessa Coronatider: har de munskydd vid besöken.

Att de har engångshandskar vet jag, men munskydd? När de besöker de gamla.

Stoppa coronan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.