Hoppa till huvudinnehållet

Stor förvandling i Värnäs

Publicerad:
Mats Björn har satsat 7 miljoner kronor på anläggningen i Värnäskorset.
Mats Björn har satsat 7 miljoner kronor på anläggningen i Värnäskorset. Foto: Christer Bergqvist

För några år sedan hade Mac 45 i Värnäskorsningen en 30 kvadratmeter stor butiksyta med korvförsäljning över disk.

I dag, tre år och några miljoner senare, har anläggningen vuxit med dryga 200 kvadratmeter och förfogar nu över en restaurang med 80 sittplatser

– Förvandlingen är total men var helt nödvändig. Men det här har inte gjort sig självt utan det är helt klart hårt arbete under en längre som ligger till grund, säger Mats Björn som 2017 köpte bensinmacken som har ett perfekt läge för att ta emot de stora turistströmmarna som är på väg till eller från anläggningarna i Branäs, Långberget, Trysil och Sälenfjällen.

Så har långt har Mats Björn satsat i runda slängar 7 miljoner kronor i anläggning inklusive köpet.

– Det var oerhört tufft ekonomiskt i början, säger Mats Björn. Det är först på senare tid som jag fått anläggningen dit jag vill ha den. Omsättningen ökar stadigt och det är inte bara turisterna som tittar in på Mac 45 utan jag märker också att lokalborna i allt större utsträckning är kunder hos mig.

På väg att lyckas

I den lilla Klarälvsbyn Värnäs har satsningen på macken tagits emot med öppna armar. Byborna har fått tillbaka sin restaurang med fullständiga rättigheter som försvann när det närliggande Värmlandsporten upphörde med sin hotellverksamhet för en del år sedan.

– Så här i efterhand kan jag villigt erkänna att jag var lite intresserad av fastigheten, säger Mats Björn. Men det stod ganska snart klart att den var både för stor och alldeles för dyr. Därför fanns det ingen anledning att gå vidare med den affären. Jag har nog med Mac 45. Nu gäller det att vårda och utveckla den verksamheten så gott det går.

Mats Larsson är kock på Mac 45.
Mats Larsson är kock på Mac 45. Foto: Christer Bergqvist

– Jag tycker att vi är på god väg att lyckas med Mac 45, fortsätter Mats Björn. Vi har också fått massor av kredit på hemmaplan för verksamheten och det är fantastiskt roligt att höra. Det tar jag som ett bevis på att vi har gjort något som är riktigt bra också i folkets ögon.

Så här ser det ut numer i Värnäskorset.
Så här ser det ut numer i Värnäskorset. Foto: Christer Bergqvist

– Mac 45 har förmånen att ha en kompetent och pålitlig personalstyrka. Hur många som är i farten är helt beror naturligtvis till stor del på om det är hög- eller lågsäsong, säger Mats Björn. Men här är det en svår balansgång. Hur som helst så har jag tillgång till en grundbesättning på sju personer och med tillgång till ytterligare personal om det skulle knipa. Jag har förmånen att ha en bra personalbesättning är oerhört viktigt för utan dom kan jag lika gärna slå igen och gå hem...

Vad blir nästa steg?

– Först och främste ska vi som sagt vårda det vi har men det är klart att jag har vissa funderingar och visioner inför framtiden. Allt går naturligtvis att för bättra men sedan är det oerhört viktigt att inte förändra bara för förändringens skull. Det måste finnas en tanke och plan med allt men jag är i nuläget inte beredd att säga hur jag tänker för de kommande åren.

Artikeltaggar

BranäsEkonomiMats Björn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.