Nytt krispaket till företagen från regeringen

Ekonomi | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Foto: Janerik Henriksson/TT
Regeringen är klar med ännu ett krispaket till företagen.
Staten utökar nu krediter och kreditgarantier till främst mindre företag.
– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Kristpaketet består av tre delar.

Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.

Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor. EKN förutser en ökad efterfrågan på kreditgarantier, likt under finanskrisen 2008. Taket läggs nu på samma nivå som då.

– Här tar staten sitt ansvar för att öka likviditeten i systemen både via Almi, EKN och Svensk Exportkredit, säger Andersson.

Når ej ut

Finansministern ser en risk för att de 500 miljarder kronor som Riksbanken lånat ut gratis till kommersiella banker "inte i full utsträckning når ut i kapillärerna, till företagen." Orsaken är att banker kan vara rädda för att låna pengarna vidare till företag som är hårt drabbade av coronakrisen.

Det har från olika håll rests krav på en generell statlig kreditgaranti för alla företag, så att de får lån från kommersiella banker.

– Det är en väldigt stor operation och en betydligt längre process, säger Andersson.

– Vi har jobbat för högtryck på finansdepartementet för att fram förslag som är snabba.

Tror du att mindre företagen blir nöjda med detta krispaket?

– Det finns en önskan om att staten ska stå för både hela lönekostnaden och hela hyreskostnaderna och det är inte möjligt. Vi kan inte stå för alla kostnader för alla företag som nu drabbas från statens sida, säger Andersson.

– Det vi kan göra på olika sätt är underlätta situationen.

Rädda exportjobb

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att den ökade statliga utlåningen till exportföretagen är jätteviktig för att rädda jobb i Sverige.

Att EKN:s tak för kreditgarantier höjs har aviserats tidigare. Nytt är att nya typer av garantier också ska införas.

Enligt Bolund handlar det om en ny typ av garanti för rörelsefinansiering av större exporterande företag.

– Det man har hittills täcker bara små och medelstora företag. Effekten börjar nu kännas även hos större företag. Vi ser ju stora fordonstillverkare lägger ned sin verksamhet, säger finansmarknadsministern.

– Det är också en ny garanti för underleverantörer till stora exporterande företag och en kreditgaranti till företag som arbetar med att bekämpa smittan.

Räknar med mer

Det nya krispaketet grundas på en överenskommelse mellan regeringen, L och C. Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson pekar på att regeringen så sent som i måndags kom med ett krispaket som ska sänka företagens kostnader.

– Och nu gör vi det här. Men vi utesluter inget för framtiden, säger han.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström uppger att det "givetvis kommer mer". Han tror dock att förstärkningen på tre miljarder till Almi blir till stor hjälp för landets små företag.

Källström hänvisar till att allt fler små företag hör av sig till Almi och vill ha stöd i form av förmånliga lån.

Almi har fram tills nu haft 5,8 miljarder att låna ut.

– Det som är bra med Almi är att man är närvarande i hela landet. Det här funkar på bredden i landets alla regioner, säger Källström.

Peter Wallberg/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.