Hoppa till huvudinnehållet

Nya restauranggrepp i coronakrisen

Publicerad:
Försäljning genom ett fönster på Artisan. Ägaren Gustav Fagerman tycker inte att bageriet har tappat särskilt mycket kunder. "Jag tror att man får ta det lite lugnt", säger han.
Försäljning genom ett fönster på Artisan. Ägaren Gustav Fagerman tycker inte att bageriet har tappat särskilt mycket kunder. "Jag tror att man får ta det lite lugnt", säger han. Foto: Helena Karlsson

Coronakrisen slår hårt mot restauranger, kaféer och krogar och nu tar företagen till nya metoder för att behålla kunderna. Bageriet Artisan på Kasernhöjden i Karlstad erbjuder smittfri avhämtning genom fönstret.

– Vi har ju ett väldigt bra fönster här, säger Gustav Fagerman som är en av tre ägare.

Riskgrupper för coronasmitta och folk som är förkylda uppmanas att hålla sig hemma och många försöker just nu att undvika närkontakt med folk på grund av smittrisken. Det har borgat för en del alternativa lösningar i krog- och restaurangbranschen.

– För den som vill kan man betala med swish och få det utlevererat genom fönstret. Men folk verkar inte så brydda, men det är klart att några har velat använda fönstret, säger Gustav Fagerman.

På torsdag vid lunch hade sammanlagt elva kunder fått mackan genom fönstret, men i övrigt var det påtagligt gott om folk inne i bageriet.

– Jag skulle tänka mig till helgen att det blir två köer, en in och en till fönstret. Men vi har inte märkt av att det minskar så mycket här, Jag tror att folk försöker handla lokalt och stötta. Jag skulle tro att restaurangerna har det mycket värre.

Farok Jodat på Pitchers berättar att restaurangen har börjat med drive-trough för att försöka klara kundtappet.
Farok Jodat på Pitchers berättar att restaurangen har börjat med drive-trough för att försöka klara kundtappet. Foto: Helena Karlsson

Det har de, om Pitchers i Karlstad är någon indikation. Enligt platschefen Farok Jodat har restaurangen tappat mellan 70 och 80 procent av omsättningen.

– Vi vet inte vad vi ska hoppas på längre, men vi försöker göra det bästa av situationen.

Restaurangen började med drive-through på onsdagen för att kunna leverera till smitträdda kunder.

– För de som är i riskzonen eller som är rädda för att smittas så erbjuder vi att de kan betala med swish och så får de maten i en påse levererad ut till bilen, säger Farok Jodat.

Vart har ni drive-through vid Pitchers?

– Kunderna får parkera utanför Guldapan.

Artikeltaggar

ArtisanCoronavirusetEkonomiFarok JodatKasernhöjdenPitcher's

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.