Coronakrisen slår hårt mot restauranger, kaféer och krogar och nu tar företagen till nya metoder för att behålla kunderna. Bageriet Artisan på Kasernhöjden i Karlstad erbjuder smittfri avhämtning genom fönstret.
– Vi har ju ett väldigt bra fönster här, säger Gustav Fagerman som är en av tre ägare.
Riskgrupper för coronasmitta och folk som är förkylda uppmanas att hålla sig hemma och många försöker just nu att undvika närkontakt med folk på grund av smittrisken. Det har borgat för en del alternativa lösningar i krog- och restaurangbranschen.
– För den som vill kan man betala med swish och få det utlevererat genom fönstret. Men folk verkar inte så brydda, men det är klart att några har velat använda fönstret, säger Gustav Fagerman.
På torsdag vid lunch hade sammanlagt elva kunder fått mackan genom fönstret, men i övrigt var det påtagligt gott om folk inne i bageriet.
– Jag skulle tänka mig till helgen att det blir två köer, en in och en till fönstret. Men vi har inte märkt av att det minskar så mycket här, Jag tror att folk försöker handla lokalt och stötta. Jag skulle tro att restaurangerna har det mycket värre.
Det har de, om Pitchers i Karlstad är någon indikation. Enligt platschefen Farok Jodat har restaurangen tappat mellan 70 och 80 procent av omsättningen.
– Vi vet inte vad vi ska hoppas på längre, men vi försöker göra det bästa av situationen.
Restaurangen började med drive-through på onsdagen för att kunna leverera till smitträdda kunder.
– För de som är i riskzonen eller som är rädda för att smittas så erbjuder vi att de kan betala med swish och så får de maten i en påse levererad ut till bilen, säger Farok Jodat.
Vart har ni drive-through vid Pitchers?
– Kunderna får parkera utanför Guldapan.