Hoppa till huvudinnehållet

Missuppfattningar kring barnomsorg

Publicerad:
Den röda sidan vill verkligen bestämma vad som är bäst för alla, och då ingår att alla ska gå i kommunal förskola vare sig de vill eller inte, skriver Mattias Joelsson. Foto: Kent Sjögren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ert motstånd mot pedagogisk omsorg är bara ett bevis på ert omyndigförklarande av sveriges föräldrar att själva kunna besluta om vad som är bäst för sina egna barn och för familjen, skriver Mattias Joelsson.

Svar till Socialdemokratiska och Vänsterpartistiska förtroendevalda i bildningsnämnden Hammarö kommun (NWT 11/3).

Representanterna för S och V missuppfattar tyvärr effekten av att införa pedagogisk omsorg. De är rädda att det ska sänka kvaliteten i förskolan. Det är ju precis tvärtom. När fler väljer pedagogisk omsorg blir trycket på förskolan lägre, framförallt i småbarngrupperna. Då blir det mer tid och plats för de andra barnen. Personalen kan bedriva mer pedagogisk verksamhet. Eftersom kommunens kostnad för en förskoleplats är högre än för en plats i pedagogisk omsorg, så skapas ekonomiskt utrymme för att minska barngruppernas storlek i förskolan. Huvudanledningen att underlätta för pedagogisk omsorg är trots allt att skapa valfrihet för familjerna, och det är det jag tror är det värsta för S- och V-politikerna i nämnden. 

Så skriver du en debattartikel

Sällan blir ideologiska skillnader så tydliga i kommunpolitiken som nu. Den röda sidan vill verkligen bestämma vad som är bäst för alla, och då ingår att alla ska gå i kommunal förskola vare sig de vill eller inte. Att stöpa alla i samma form är ert signum. Alla barn är inte lika och alla familjer är inte lika. Acceptera det och ge familjen möjlighet att bestämma över sitt eget liv så långt det är möjligt. Ert motstånd mot pedagogisk omsorg är bara ett bevis på ert omyndigförklarande av sveriges föräldrar att själva kunna besluta om vad som är bäst för sina egna barn och för familjen.

Mattias Joelsson (KD)

Kommunalråd Hammarö

Artikeltaggar

BarnomsorgDebattHammarö kommunMattias Joelsson