Bokpåse på dörren och sprit vid datorn

Publicerad:
Med en bokbox utanför entrén behöver man inte gå in på biblioteket för att lämna tillbaka låneböcker. Foto: Lena Richardson

Biblioteken klurar fram nya lösningar, när många låntagare inte vågar sig ut på grund av corona-läget. En bokpåse lämnad i ett neutralt rum till en orolig låntagare är ett exempel.

Kulturutvecklaren Marie Pettersson i Årjängs kommun låter lite ledsen när NWT kollar biblioteksläget.

– Gårdagen var ju bedrövlig när jag satt och bokade av alla arrangemang i vår. Man blir ju sorgsen i hjärtat! säger hon.

Nu är det enbart basverksamhet som gäller. Kommunens båda bibliotek, i Årjäng och Töcksfors, är öppna som vanligt.

– Vi har haft några i personalen borta i sjukdomar, men än så länge kan vi hålla våra ordinarie öppettider.

Bokpåse att hämta

Coronatiderna öppnar även för nya kreativa lösningar.

– I morse när jag låste upp kom det en kvinna som inte ville gå in. Boken som hon skulle lämna tog jag hand om och sen gjorde jag i ordning nya böcker och la dem i en plastpåse, som jag la i tidningsrummet, så hon bara kunde gå in och hämta den utan att möta mig eller någon annan. Det finns alltid lösningar!

Hon berättar också att Boken kommer-verksamheten ska utökas, så att fler kan få del av den. Det innebär att böcker skickas med posten, hem till låntagare som inte kan ta sig till biblioteket själva.

Riktigt lugnt

På Filipstads bibliotek tar Basheer al Muhimeed flaskan med desinfektionsmedel och en rosa trasa och torkar vant av tangentbordet och skärmen på en av besöksdatorerna. Datormusen får också en omgång. Det är en av de nya rutinerna för att minska risken för smittspridning.

På en stor dataskärm visas Folkhälsomyndighetens hemsida och i entrén sitter skyltar om corona och att man inte vill ha besökare med symptom. Å andra sidan verkar det inte komma många andra besökare heller:

– Det är mycket färre besökare än vanligt, en tredjedel mindre kanske. Vi brukar ha 400-500 per dag, men nu ligger det runt 300, säger Jan Fröding, bibliotekschef.

Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad, har sett besöksantalet gå ner.
Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad, har sett besöksantalet gå ner.

Han tror att många inte vågar sig ut och hoppas på att fler ska upptäcka e-tjänsterna.

– Sen funderar vi på om vi ska gå ut med ett specialerbjudande, till riskgrupperna om att vi kan komma hem till dem med böcker - hänga en påse böcker på dörrhandtaget. Men vi måste kolla först att det inte innebär någon risk att vi sprider smitta, säger han.

Boklåda

Lena Saltberg, bibliotekschef i Kristinehamn, noterar också lägre besökssiffror men inget jätteras. Också där är biblioteket öppet som vanligt, men med lite nya inslag. Den som till exempel vill lämna låneböcker utan att träffa folk, kan lämna böckerna i en låda utanför entrén.

Det är en lösning som fler har anammat.

Gemensamt för precis alla bibliotek är att de uppmanar låntagare och andra besökare att helt avstå från besök, om de inte känner sig friska.

Så slår viruskrisen mot biblioteken

Artikeltaggar

Årjängs bibliotekÅrjängs kommunCoronavirusetFilipstadFilipstads bibliotekJan FrödingKristinehamnKristinehamns bibliotekLena SaltbergMarie PetterssonNöje/KulturTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare