Hoppa till huvudinnehållet

Västanå teater: Loftet kan bli Årets Bygge 2020

Publicerad:
Västanå Teaters skådespelare Jakob Hultcrantz Hansson välkomnar skolelever i foaj'en till det nybyggda Loftet.
Västanå Teaters skådespelare Jakob Hultcrantz Hansson välkomnar skolelever i foaj'en till det nybyggda Loftet. Foto: Västanå teater

Västanå Teaters nya vinterbonade lokal Loftet i Berättarladan är nominerad till Årets Bygge 2020. Loftet har skapats tillsammans med Byggdialog och deras samarbetspartners samt Sunnebördige Ola Nilsson på Lugnets Arkitektur.

– Det vore fruktansvärt roligt om vi vann, men de andra nominerade är väldigt storslagna byggen, säger Inger Hallström Stinnerbom, teaterns projektansvariga.

Den nybyggda teaterlokalen rymmer bland annat ett scenrum med 235 sittplatser och en foajé och är byggd i en limträstomme som klätts med KL-trä. Loftet är byggt som en egen enhet (en låda i ladan) inuti den gamla ladan från 1937. Många fina detaljer från förr finns kvar och möter det nya moderna på ett smakfullt sätt.

"Unikt bygge"

Den nya lokalen möjliggör en året-runt-verksamhet i Berättarladan och Västanå teater invigde Loftet i slutet av förra året genom att spela sin nya vinterproduktion Västanå Jul för drygt 3500 personer.

- Vi är mycket stolta och glada över nomineringen till Årets Bygge 2020. Detta projekt har varit som en omöjlig dröm som har förverkligats, säger Inger Hallström Stinnerbom och tillägger:

– Det här är ju unikt eftersom man bygger nåt helt nytt inuti en gammal lokal. Det är besvärligt rent byggnadstekniskt och tillsammans med vår egen speciella estetik har det blivit väldigt speciellt. Inte minst tack vare alla suveräna byggjobbare, berömmer hon.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar. Segraren utses av en expertjury. Juryn gör i sin bedömning en sammanvägning av hur väl projekten uppfyller fem huvudkriterier. Kriterierna innefattar Samverkan, Teknik/Innovationer, Tid/Kvalitet/Budget, Hållbarhet och Säkerhet. I Årets Bygge 2020 tävlar projekt som färdigställts under 2019. I år nomineras totalt tio projekt. Vinnaren utses den 31 mars.

Artikeltaggar

BerättarladanInger Hallström StinnerbomNöje/KulturNyheterRottnerosSunneVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.