• idag
  8 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad händer med skolmaten?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Om skolorna stänger kommer barnen inte längre kunna äta i matsalen. Smittorisken är uppenbar. Men alla har inte ekonomin att äta hemma.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under torsdagen röstade Riksdagen för att ge Regeringen befogenhet att stänga svenska grund- och förskolor för att bekämpa spridningen av Corona. Det kan nog vara befogat. Men det får många drastiska konsekvenser för människors liv. Frågor som tagits upp angående beslutet är hur det blir med föräldrar vars yrken inte kan göras hemifrån och som kanske därtill är samhällsviktig. Det har också protesterats att distansundervisning inte är jämlikt. Alla barn har inte samma förutsättningar att studera hemifrån.

Men mer fundamentalt är något så enkelt som elevernas skolmat. De flesta europeiska länder har inte gratis skollunch, man får betala eller ta med själv. Det blir inte särskilt näringsrikt eller jämlikt, men man får bära sina egna kostnader, staten står inte alltid till förfogande. De barn vars föräldrar inte har pengar till lunch får ett extra bidrag eller matkupong för om att barnen inte ska gå hungriga. Efter att den brittiska regeringen stängde landets skolor försäkrade de också allmänheten att extra matkuponger även kommer finnas när skolorna stänger.

Men hur kommer man göra i Sverige? Något liknande system med matkuponger finns inte. Men svenska samhället, till skillnad från många andra europeiska länder, är van vid att skolmaten är gratis och barnen kan äta där. Många hushållsekonomier kommer inte klara den här tillsynes lilla merkostnaden i krisen. Det går inte att prioritera i ett system som det svenska. När man inte kan förlita sig på stora centraliserade enheter som skolor med matsalar och storkok upphör generositeten. Man får klara sig själv, något mellanläge verkar inte finnas.

Till synes finns det tre alternativ framöver. Antingen kommer regeringen utan beredning ta fram något system liknande det brittiska kupongsystemet. Eller skapa en kostsam generell lösning där alla får rätt till skolmat, frågan bli då om det blir i de normala skolmatsalarna, men vad är då poängen med skolstängningen till att börja med? Det tredje alternativet är det kanske mest troliga. Barn kommer gå hungriga.

Hur har regeringen tänkt sig? Frågan kräver ett svar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.