Hoppa till huvudinnehållet

Utköp och missnöje inom Kemab

Publicerad:
Verksamhetschefen på Kemab tar nu paus från chefsposten för att samla kraft.
Verksamhetschefen på Kemab tar nu paus från chefsposten för att samla kraft. Foto: Bengt Björk

En verksamhetschef inom Karlskoga energi och miljö har under året utstått stor kritik från medarbetare och tvingas nu ta paus från sin ordinarie post i bolaget. Frågan avser förändringar inom verksamheten men även utköp av skyddsombud.

Chefen har under sin tid på Karlskoga energi och miljö AB genomfört ett flertal förändringar vad gäller verksamheten. Förändringarna har bland annat inneburit en mer stressad situation för medarbetarna. Dessutom uppges deras övertidsersättning att ha försämrats.

Problem återstår

Enligt ett skriftligt svar från marknadschefen Peter Jarl på Karlskoga energi och miljö, Kemab, har dessa förändringar skett med bakgrund i att verksamheten måste bedrivas mer effektivt och därmed mötts av förhöjda krav. Beslut om förändringar har skett i samråd med ledningen och i vissa fall även styrelsen.

Enligt en facklig ombudsman är medarbetarna nöjda med verksamhetens chefsförändring men uppger att än större problem kan återstå. Problemet avser utköp av skyddsombud som av medarbetarna anses ogrundade.

Dyra utköp

– Under de senaste åren har det skett omkring fem, sex utköp av skyddsombud, varav ett som den aktuelle verksamhetschefen bär ansvar för. Detta är något som tynger verksamheten finansiellt sett men även gjort många medarbetare väldigt upprörda, berättar verksamhetens facklige ombudsman.

– Kemab har ett besparingskrav på 15 miljoner, utköp som dessa blir snabbt väldigt kostsamma och verksamheten har som följd tvingats höja taxeringen, fortsätter ombudsmannen, som säger att pengarna istället borde läggas på bättre rekrytering.

Grundlöst

Själv menar ombudsmannen att flera av utköpen handlat om skiljaktigheter mellan chef och skyddsombud.

– Ombuden som blivit utköpta har enligt våra uppgifter varit väldigt omtyckta bland medarbetarna. Vi har heller inte haft anledning att ifrågasätta ombudens agerande eller arbete, utan det har handlat om starka individer som uttryckt sin kritik internt, menar ombudsmannen, som också påpekar att utköpen inte hade kunnat ske utan samtycke från bolagets vd.

Stort misshag

Förändringarna, bortsett från utköpen, orsakade ett stort missnöje hos medarbetarna vilket genom både skrivelser och medarbetarundersökningar har understrukits rejält. Jarl uttrycker att sådana förändringar inte alltid faller väl hos medarbetare.

Situationen har, enligt Jarl, berört många. Möten med personal, fackliga företrädare och verksamhetschef har hållits för att kunna upprätta en bättre grund för medarbetarna.

Jarl menar att verksamhetschefen till följd av detta alltså har genomgått en väldigt pressad arbetssituation och ledningen har nu beslutat att han bör ta en paus från sin ordinarie post. Tanken är att han ska samla kraft för att sedan återgå som verksamhetschef i Karlskoga. Tills dess har en tillförordnad verksamhetschef inom koncernen blivit tillsatt.

Artikeltaggar

ArbeteKarlskogaKemabPeter Jarl

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.