Hoppa till huvudinnehållet

Ta kristna barns utsatthet på allvar

Publicerad:
Känslan av att vara annorlunda, marginaliserad eller hånad för sin tro är inget som är nytt för dagens unga, skriver Jacob Rudenstrand. Foto: Ola Håkansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringens trygghetsplan för skolan är välkommen. Men risken tycks stor att utsatta kristna elever glöms bort bland andra prioritera grupper, skriver Jacob Rudenstrand.

Allt fler svenska elever drabbas av mobbning. Anledningarna till detta är många och utsattheten kan även se olika ut för olika personer. Att Skolverket och andra myndigheter tar krafttag är därför välkommet. Ett exempel på detta är att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) för några år sedan började utbilda skolpersonal i hbtq-frågor för att hjälpa den gruppen. Nyligen presenterade utbildningsminister Anna Ekström (S) arbetet med att ta fram en nationell plan för trygghet och studiero i skolan.

Ändå präglas arbetet mot mobbning av blinda fläckar, inte minst när det gäller kristna elevers utsatthet. Det illustreras av det svala intresset kring Sveriges kristna råds (SKR) färska undersökning om att varannan kristen elev kränks för sin tro i skolan. Rapporten ”Unga troende i samhället” visar att 48,7 procent av 393 tillfrågade kristna ungdomar har upplevt sig kränkta på grund av sin tro.

En ung kristen från en ortodox tradition beskrev sin situation så här: ”Jag blev kallad dum, fick kommentarer som ’tror du på tomten också’”. En annan ung kristen fick höra ”att man var intelligensbefriad och liknande. Att alla kristna är pedofiler osv.” En ung katolik hörde att hon som troende ”ska akta sig så att hon inte blir våldtagen”. Var fjärde säger dessutom att det är lärare som kränker.

Så skriver du en debattartikel

För många av oss som vuxit upp som en av få eller den ende kristne i en klass eller skola har förlöjligandet varit en tragisk vardag. Känslan av att vara annorlunda, marginaliserad eller hånad för sin tro är inget som är nytt för dagens unga.

SKR:s rapport vittnar även om en utbredd okunskap och fördomsfullhet kring relationen kristen tro och naturvetenskap bland vissa lärare. Men som religionssociologen och hedersdoktorn vid Lunds universitet, Rodney Stark, har visat i “How the West Won: The Neglected Story of the Triumph of Modernity” (2014) var majoriteten av de 52 mest framträdande vetenskapsmännen under 1500- och 1600-talets vetenskapliga revolution aktiva kristna. Universiteten var även en kristen uppfinning. Världens mest kända, universitetet i Oxford har mottot ”Dominus Illuminatio Mea”, vilket är latin för ”Herren är mitt ljus”, ett citat ur Psaltaren kapitel 27. Ett kunskapslyft på området bland lärare är därför behövligt.

Regeringens trygghetsplan för skolan är välkommen. Men risken tycks stor att utsatta kristna elever glöms bort bland andra prioritera grupper. När kristna flyktingar trakasserades på asylboenden negligerades detta i regeringens handlingsplan. Inte ens Brå:s hatbrottsstatistik, som citerades i handlingsplanen och som visade att de kristofobiska motiven sköt i höjden, kommenterades. Kombinerat med förslagen om att förbjuda konfessionella friskolor – ett andningshål för mobbade troende, men enligt ansvarig minister en ”giftcocktail” – har regeringen mycket att ta igen.

Här krävs därför en riktad satsning för barns och ungas religionsfrihet. Varför inte uppdra åt MUCF att börja med en fördjupad studie om troende skolungdomars utsatthet?

Jacob Rudenstrand

Biträdande generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen

Artikeltaggar

Anna EkströmDebattLunds universitetMUCFSkolverket