I Sunne har biblioteket tvingats dra ner på öppettiderna den här veckan, på grund av att halva personalstyrkan är sjukskriven.
Stadsbiblioteket i Karlstad däremot har verksamheten igång nästan som vanligt och där har besöksantalet varit mycket större än normalt.
Också biblioteken påverkas i coronatider, med inställda arrangemang och nya rutiner, men också påfrestningar i form av sjukskrivningar och vab bland personal.
I Sunne blev läget tufft tidigare i veckan:
– Vi har varit mycket noga med att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten; har du minsta symptom ska du vara hemma. På biblioteken möter vi ju också många som är i riskgruppen, säger Kristina Lundberg, som är kultur- och näringslivschef i Sunne kommun.
Tvingas helgstänga
När NWT ringer henne svarar hon hemma vid köksbordet - hon vabbar med tre febriga barn. På biblioteket är drygt en handfull medarbetare hemma och det innebär en halvering av personalstyrkan. Därför har öppettiderna fått skäras ned. Under onsdag, torsdag och fredag innevarande vecka stänger man två timmar tidigare och på lördag kommer biblioteket att vara stängt.
– Sen ser det bättre ut inför nästa vecka, om alla friskar på sig som de ska, säger Kristina Lundberg.
Stänger datorerna
Biblioteket i Sunne har även valt att stänga de publika datorerna. De är annars flitigt utnyttjade, men beslutet har inte medfört några protester.
– Jag tror att de flesta förstår. Det är svårt att säkerställa att ingen blir smittad. Men behöver man hjälp med samhällsinformation, får man hjälp vid disken istället.
En rad arrangemang som skulle hållits på biblioteket har ställts in. Dit hör både "after school" för skolelever och kulturarrangemang.
– Det är ett speciellt läge, sammanfattar hon. Men när vi ställer in arrangemang, till exempel en hantverksdag som skulle hållits nästa lördag, försöker vi skjuta på det så att de kan komma en annan gång istället, så att de inte förlorar alla sina jobb.
Kan lämna utanför
Också på stadsbiblioteket i Karlstad har en mängd planerade program ställts in, medan andra blir av men med nedskuret antal platser.
Vardagsverksamheten på biblioteket är dock igång som vanligt. Biblioteket har varit stängt en tid, men inte på grund av coronakrisen, utan för en installation av en ny återlämningsmaskin. Den installationen avbröts dock och nu får låntagarna lämna igen böcker på en vagn eller i en låda utanför biblioteket istället.
– Vi har ställt ut en låda vid utgången, så man behöver inte gå in för att lämna böcker om man inte vill, säger bibliotekschefen Åsa Hansen.
Det är ett önskemål som kommit från besökare.
Biblioteket har därtill dukat upp med handsprit och servetter för både anställda och besökare. Vid de publika datorerna finns servetter för alla som vill torka av tangentbordet innan de börjar surfa.
– Och alla tangentbord är nya. Vi bytte alla dem under stängningen. Det var planerat sedan tidigare, berättar Åsa Hansen.
Fler än vanligt
Hon tycker inte det varit någon större oro bland besökarna. Någon nedgång i besöksantal har heller inte noterats. Tvärtom verkar det ha funnits ett uppdämt behov efter stängningen.
– Igår hade vi 1600 besökare och vi brukar ha 900 en genomsnittlig dag, berättar hon.
Åsa Hansen framhåller vikten av att biblioteken är tillgängliga för samhällsinformation för alla som inte är digitala.
– Vi gör vad vi kan för att behålla vår service och gör riskbedömningar utifrån de grupper som är riskgrupper, säger hon.
Samtidigt gör hon gärna reklam för utbudet som biblioteket har tillgängligt via nätet, för alla som är uppkopplade.
– Vi höjer budgeten för e-tjänster nu. Vi har ett jättestort utbud av böcker, tidningar och filmer via e-biblioteket.