Hoppa till huvudinnehållet

Restaurang, biograf och caféer saknar sina besökare: "Är riktigt orolig"

Publicerad:
Palladium och Restaurant Regi har tappat många besökare de senaste dagarna på grund av Coronaviruset.
Palladium och Restaurant Regi har tappat många besökare de senaste dagarna på grund av Coronaviruset. Foto: Linus Carle

Arvikaborna har förändrat sina livsmönster - det bekräftar restauranger och caféer som just nu har en tuff tillvaro.

Restaurang- och biobesöken har på kort tid minskat påtagligt, berättar Erica Johansson som äger Filmhuset Palladium och Restaurant Regi.

– Fram till nu i helgen har vi inte märkt av det men i söndags var det som att det vände helt. Den här veckan har det påverkat oss enormt. Dels stoppar det upp på biosidan då alla premiärer stoppas, den här helgen skulle vi haft två stora premiärer som skjuts framåt. Jag väntar in privata kollegor runt om i Sverige för att se hur de gör. Det är klart mindre personer som går på bio, jag vill försöka att inte stänga men kommer det inga går det inte att ha öppet.

Ett tufft läge är det även för restaurangen.

– På Regi skulle vi haft bokningar för 200 personer den här veckan, tre stora event men alla avbokar ju, säger Erica som börjat erbjuda mer take away för att minska tappet.

Är du orolig?

– Klart man är i och med att man inte vet hur länge det kommer att hålla på,nu är vi bara inne på första veckan av det hela. Den här veckan kör vi som vanligt så får vi se efter helgen hur vi fortsätter.

Kommer det här att få effekt på er bemanning?

– Ja det kommer det att få förmodar jag. Vi ska försöka att sätta oss ned och lägga upp en strategi för att kunna hålla öppet som vanligt i den mån vi kan och att de som jobbar hos oss kan vara kvar, vi vill inte behöva permittera. Men sen kan inte vi göra mer, det är upp till våra gäster att våga komma. Folk verkar ha slutat leva över lag och alla verkar rädda för allt faktiskt, och det kan man aldrig påverka.

Elins Bakgård saknar också sina gäster.
Elins Bakgård saknar också sina gäster. Foto: Linus Carle

På Elins Bakgård är det också tufft för tillfället.

– Det är väldigt mycket mindre gäster, jätteskillnad. Det känns jättejobbigt, man blir lite stressad. Det känns så osäkert vart det bär iväg. Det här klarar man en stund men hur långvarigt kommer det att bli? säger ägaren Elin Göransdotter Järnesund.

Café och restaurangen har fått korta ned sina öppettider för att inte behöva ta in timanställda och för att gästerna ska känna sig tryggare har man ersatt lunchbuffén med färdiga tallrikar.

– För att minska smittspridning och så har vi tagit fram desinfektionsmedel och ställt fram som man kan ta innan man tar kaffe och dryck. Nu kan man också sitta ute, vi har tagit ut utemöblerna, om det känns tryggare att gå ut i vårsolen och så har vi gått ut mer med att man kan köpa hämtmat.

På Nordells är trenden densamma.

– Ja det har gått ner kanske 30 procent. Vi märkte att det var lite mindre kunder i lördags och sen har det minskat för varje dag, säger vd Rolf Johansson.

Är du orolig?

– Jag är riktigt orolig, herregud vi balanserar på en slak lina.

De senaste dagarna har han bara ägnat åt att läsa in sig på vad som gäller för permittering, som regeringen infört för att kunna skydda jobben.

– Det var mycket att göra förut men nu är det ännu mer när man måste läsa in sig på allt myndigheter skriver. Det är jättemycket att läsa hur man går tillväga, jag har läst i timtal.

Rolf Johansson, vd för Nordells bageri och konditori, är bekymrad.
Rolf Johansson, vd för Nordells bageri och konditori, är bekymrad. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetElins BakgårdFilmhuset PalladiumNäringslivNordells konditoriRestaurant Regi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.