Biografer i fritt fall vädjar om stöd

Publicerad:
Många tomma stolar är det i biobranschen just nu. Mattias Karlsson, föreståndare Folkan bio Filipstad, Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot, Marcus Andersson, Kristinehamns bio och Jomark Polintan, Folkan bio, är överens om att läget är bekymmersamt. Foto: Lena Richardson

Biograferna runtom i Värmland blöder och behöver krisstöd - nu.

Det var budskapet när representanter för det värmländska bionätverket med 15 biografer träffade riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

På torsdagseftermiddagen träffade riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) två av aktörerna i Värmlands biografnätverk.

Både Jomark Polintan, som är aktiv i föreningsdrivna Folkan bio i Filipstad, och Marcus Andersson från privata Kristinehamns bio, var tydliga: det är kris.

– Vi har haft två gäster den här veckan - på sammanlagt 24 filmvisningar. 22 av dem har gått tomma, säger Marcus Andersson.

I Filipstad ligger snittet nu på 6,5 besökare per film och även där har det förekommit helt tomma salonger.

Marcus Andersson är orolig för att många biografer kan gå omkull, om inte staten ingriper.
Marcus Andersson är orolig för att många biografer kan gå omkull, om inte staten ingriper. Foto: Lena Richardson

Bland de 15 biograferna i nätverket, på orter som bland annat Forshaga, Grums, Storfors, Årjäng och Åmotfors, ställs nu visningar in i rask takt och det är även permitteringar på gång på flera håll.

– Det är väldigt oroande nu och det stora bekymret är att vi tappar intäkter, men kostnaderna är kvar, säger Jomark Polintan.

Han tycker att biografernas kris kommit bort i den allmänna debatten. Det håller Lars Mejern Larsson med om.

– Det är viktigt att vi får en bild också av de mindre aktörerna och deras verksamhet. Jag har träffat Operan och Dramaten, men det är viktigt att också de här synliggörs. Jobben här är lika viktiga som jobben på ett stort företag.

"Kulturens betydelse synliggörs nu" säger Lars Mejern Larsson.
"Kulturens betydelse synliggörs nu" säger Lars Mejern Larsson. Foto: Lena Richardson

Lägger man ihop alla de här mindre aktörerna är de inte så små heller:

– Vi tillsammans har fler bioplatser än SF i Karlstad. Vi är 15 biografer med ett 50-tal anställda i nätverket, säger Jomark Polintan.

Lars Mejern Larsson hade inga konkreta löften med sig, men framhöll att ingen ska lämnas i sticket.

– Det kommer en vardag efter det här, när alla vill ut i kultur- och nöjeslivet igen. Vem vill inte gå på bio, teater, dans eller konserter? Det är klart att vi måste ha ett fungerande kulturliv också när vi tagit oss igenom det här.

Regeringen har lovat stöd till coronakrisande företag och Marcus Andersson framhöll vikten av att stödet når också kulturverksamheterna - och det fort.

– Många bolag hinner nog gå omkull, innan pengarna kommer ut, befarar han. Snabbheten kommer att vara avgörande.

Filipstads Folkets hus-förening har tappat mellan 150 000 och 200 000 i intäkter på en månad, i uteblivna intäkter för bio och inställda konferenser och möten.
Filipstads Folkets hus-förening har tappat mellan 150 000 och 200 000 i intäkter på en månad, i uteblivna intäkter för bio och inställda konferenser och möten. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BioCoronavirusetFilipstadFilipstads Folkets husFolkan bioJomark PolintanKristinehamnKristinehamns bioLars Mejern LarssonNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare