Actic varslar 900 i Sverige

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gymkedjan Actic har finansiella problem.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Gymkedjan Actic varslar cirka 900 medarbetare i Sverige, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
Kedjan har bland annat fem gym i Karlstadsområdet.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte på onsdagen beslutade styrelsen för Actic Group AB att varsla cirka 900 medarbetare i Sverige. Vidare beslutade styrelsen att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget till årsstämman om 50 öre per aktie, totalt cirka 8 miljoner kronor.

Varslen har koppling till coronaviruset och dess följdverkningar..

"Ökade myndighetsåtgärder, som vidtas på samtliga marknader för att stoppa spridningen av coronaviruset Covid-19 har lett till en försämring av affärsläget för Actic. Som tidigare kommunicerats har samtliga anläggningar i Norge och Tyskland stängts och 350 medarbetare i Norge har permitterats och vi avser även att vidta personalneddragningar i Tyskland. För att möta situationen och förbereda oss på att en nedstängning sannolikt även sker i Sverige varslar bolaget nu personal på både anläggningar samt stödfunktioner." skriver bolaget i pressmeddelandet.

NWT har sökt vd:n Anders Carlbark för en kommentar utan att nå honom, så det är just nu oklart hur anläggningarna i Karlstad påverkas. I kedjan ingår gymmen på Norra Strandgatan, Sundsta bad- och idrottshall, Färjestad och på Lamberget i Karlstad. Det finns även ett på Nolgård, Hammarö.

"Inget val"

I pressmeddelandet kommenterar vd:n så här:

”Med den situation som Actic nu befinner sig i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa effekterna och säkra bolagets fortsatta verksamhet."

Permitterar

Förutom nedbemanningen genom varslen kommer bolaget dessutom att använda sig av de regeringsbeslut som gör det möjligt med korttidspermittering av personal samt uppskjutning av betalning av skatter och avgifter.

"Actic välkomnar även Riksbankens och Finansinspektionens beslut som tagits för att upprätthålla kreditförsörjningen till svenska företag och bolaget har inlett en dialog med bolagets bank i syfte att säkra bolagets finansiering. Per den 31 december 2019 uppgick nettoskuld/ justerad EBITDA, exklusive effekter från IFRS 16, till 3,9 gånger. Bolaget estimerar att detta nyckeltal kommer att försämras vid nästa mättidpunkt som är den 31 mars 2020 och att bolaget måste erhålla en så kallad waiver från bolagets bank för att inte bryta mot de lånevillkor som finns i bankavtalet." skriver bolaget i pressmeddelandet.

Actic har idag 131 anläggningar i Sverige, 29 anläggningar i Norge och 26 anläggningar i Tyskland. Bolaget har inlett en dialog med fastighetsägarna för att hantera situationen.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad med en korrigering. Tidigare stod det att kedjan har tre gym i Karlstad. Rätt antal är fyra plus ett på Hammarö.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.