Hoppa till huvudinnehållet

Uppgifter: Kraftigt löneras i SHL – stor oro bland spelarna

Publicerad:
Jesper Olofsson är en av FBK-spelarna med utgående kontrakt.
Jesper Olofsson är en av FBK-spelarna med utgående kontrakt. Foto: Erland Segerstedt/TT

Det är oroliga tider i SHL. Enligt uppgifter till NWT diskuteras möjligheten för klubbarna att erbjuda kortare kontraktslängder nästa säsong, dessutom ser den samlade lönebudgeten för ligan ut att sjunka med 20–30 procent. En av spelarna som riskerar att drabbas är Jesper Olofsson, vars kontrakt med FBK går ut 30 april.

– Klart man är orolig. Det är en oviss sits inför framtiden, säger forwarden.

Det sparas och skärs ner på alla håll och kanter i samhället på grund av den rådande situationen med coronaviruset. Nu ser det även ut som att SHL-spelarna, speciellt de som sitter på utgående kontrakt, kan åka på en ekonomisk smäll.

Åslund: "Jag fortsätter förhandla med utlandet nu"

NWT:s uppgifter gör gällande att det kan bli aktuellt att erbjuda ej kontrakterade spelare åtta månader i stället för tolv, vilket är den normala avtalslängden.

Detta för att klubbarna ska kunna stabilisera ekonomin i coronatider.

Totalt sett lutar prognosen, enligt samma uppgifter, åt att SHL:s samlade lönebudget sjunker med upp till 30 procent.

Flera FBK-spelare sitter på utgående avtal, bland andra Jesper Olofsson.

Jakobsson: Vi förhandlade med en handfull spelare

– Det är generellt sett svåra tider i samhället. Alla med "vanliga" jobb påverkas, och vi hockeyspelare är inget undantag, säger han och tillägger:

– Vi tjänar visserligen bra i SHL, men samtidigt är karriären kort och det är inte som utomlands där skatten i många fall är väldigt låg. Det enda vi kan göra är som alla andra – vänta och se.

Lockar en utlandsflytt mer om villkoren försämras i Sverige?

– Jag tror inte att det är mycket bättre i andra länder. Vad jag förstår så ville till exempel NHL utöka lönetaket, nu vet ingen vad som händer där heller.

Om du blir kvar i Sverige, är FBK då huvudspåret?

– Jag är väl lite i valet och kvalet med allt fortfarande. Det finns andra alternativ också, men jag ska prata med tränarteam och ledning inom kort.

Hur ser du på säsongen som varit?

– Ganska turbulent. Det har varit hög omsättning bland forwards och jag har tillhört det facket som ofta fått byta kedjekamrater. Sett till förutsättningarna känns det ändå ganska bra.

Säsongsavslutningen var dock betydligt mer än ganska bra för Olofssons del. Han vräkte in åtta puckar på de tre sista matcherna, fem i avslutningen mot Växjö.

Det går knappast att göra så mycket bättre reklam för sig själv inför kommande förhandlingar?

– Haha, nej så är det väl. Synd bara att man inte fick ta med sig den formen in i ett slutspel.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyJesper OlofssonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.