Tillbaka till spargrunderna när virus skakar marknaderna

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tillbaka till de sparekonomiska grunderna i orostider.
Foto: Anders Wiklund/TT
I skrivande stund domineras nyheterna helt av Coronavirus. De mänskliga riskerna, den globala spridningen och de ansträngda sjukvårdsresurserna står förstås i fokus. Men effekterna är också dramatiska på de finansiella marknaderna och på ekonomin i stort.

Hur stora och långvariga effekterna blir vet ingen. Det spekuleras i ekonomkretsar om förloppet ska anta formen av ett V (snabb nedgång och snabb uppgång), ett U (snabb nedgång och lite långsammare men ändå tydlig återhämtning) eller ett L (snabb nedgång följt av ett utdraget krisscenario som tar lång tid för ekonomin att återhämta sig ifrån). Inledningsvis hoppades många på ett V men nu verkar ett U vara det mest optimistiska scenariot.

Visst finns det positiva tecken men de övervägs av fortsatt osäkerhet. Den osäkerheten återspeglas för närvarande också i våldsamma svängningar på börserna.

Så hur ska man i det här läget hantera sina sparpengar? Stanna kvar på börsen eller flytta till något tryggare? Det finns ett par olika strategier. En är att gissa när vändningen kommer och anpassa sig efter det.

Svår taktik

Den som tror att det värsta är över stannar kvar på börsen. Den som tror på fler nedgångar säljer för att sedan köpa tillbaka på botten.

Taktiken låter rimlig men är oerhört svår. Historien har visat att det är närmast omöjligt att gissa när en topp eller en botten är nådd. Både för proffs och amatörer. En bättre strategi för de flesta är att återvända till sparandets grunder.

Rätt pengar

En sådan grundregel handlar om att ha rätt pengar på börsen. Pengar som behövs som en buffert i privatekonomin eller som du behöver till ett specifikt ändamål inom något eller ett par år, har inget på börsen att göra. Om de ändå finns där bör de flyttas. Inte därför att kurserna just nu sjunker, utan för att de aldrig borde varit där.

Det omvända gäller för det långsiktiga sparandet. Sparar du till 5-åringens 18-årsdag eller du är 40 år och sparar till pensionen, bör du behålla pengarna på börsen. Inte för att man kan säga om en vändning är nära, utan för att det kommer att hinna vända både upp och ner ett antal gånger innan pengarna ska användas.

Riskspridningen

Och historien visar att det är svängningar som, trots att det är obehagligt när det går nedåt, lönar sig i långa loppet. Kan du dessutom nyttja en andra grundregel, nämligen, riskspridning genom att sprida dina fond- och aktieköp på många tillfällen, har du kommit långt.

Spridningen av Coronaviruset över världen och i Sverige är oroväckande och det är för tidigt att säga hur allvarligt det kommer att bli.

Men att utgå ifrån de två grundreglerna om riskspridning och att ha rätt pengar på börsen, hjälper dig åtminstone att fatta bra privatekonomiska beslut. Därmed kan mer fokus läggas på de ännu viktigare frågorna, att hålla dig och dina medmänniskor friska och krya.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.