Underhållsstoppet skjuts upp på Gruvön

Publicerad:
Gruvöns bruk skjuter upp det planerade underhållsstoppet på grund av coronasmittan. Foto: Tommy Andersson

Billerud Korsnäs skjuter fram det årliga underhållsstoppet i Gruvöns bruk. Anledningen: utbrottet av Covid-19.

I ett pressmeddelande skriver bolaget: "På grund av rådande omständigheter med utbrottet av Covid-19 skjuter Billerud Korsnäs upp huvuddelen av det underhållstopp som var planerat till vecka 13, 2020 vid Gruvöns bruk."

– Vi har gjort bedömningen att det under rådande omständigheter inte är möjligt att genomföra underhållstoppet enligt ursprunglig plan. Därutöver måste också hänsyn tas till smittorisken för våra egna medarbetare, men också för de många leverantörer och entreprenörer som var inplanerade att komma till Gruvön, säger Ivar Vatne, ekonomichef på Billerud Korsnäs i pressmeddelandet.

Höga kostnader

Kostnaderna som uppstår på grund av det uppskjutna underhållsstoppet beräknas till 40-100 miljoner kronor för helåret 2020.

– Billerud Korsnäs följer utvecklingen noga och planerar nu tillsammans med entreprenörerna att istället genomföra underhållsstoppet i Gruvön under tredje kvartalet 2020.

Bolaget skriver vidare att upprampningen av den nya kartongmaskinen KM7 fortsatt är Billerud Korsnäs främsta prioritet för 2020. Ytterligare en konsekvens av det uppskjutna underhållsstoppet är att Billerud Korsnäs justerar det tidigare kommunicerade intervallet för negativ resultateffekt med 100 miljoner kronor till 250-450 miljoner kronor för helåret 2020.

– Fokus är fortfarande på att producera bestrukna kvaliteter och vi förväntar oss att inleda processen med att certifiera material under det andra kvartalet 2020.

– De övriga finansiella effekterna kopplat till Covid-19 har hittills varit relativt begränsade. Det är i dagsläget för tidigt att bedöma i vilket utsträckning Covid-19 kommer påverka Billerud Korsnäs långsiktigt, heter det i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

Billerud KorsnäsCoronavirusetGrumsNäringslivPappersindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare