• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tittut och tittatill

Signerat
PUBLICERAD:
Direktörer för kringresande tivolin kan proceduren – det som förloras på gungorna, tas igen på karusellerna, skriver Byrån.
Foto: Vegard Wivestad, Grøtt
Landet ska stänga ner och rusta sig för kommande sjukdomsvågor. Och när pendeln svänger är frågan om inte fartvinden kommer göra rent hus i ledningskorridoren på Folkhälsomyndigheten, skriver Byrån.

Direktörer för kringresande tivolin kan proceduren – det som förloras på gungorna, tas igen på karusellerna. Det konceptet verkar även statliga utredare ha anammat. När förslaget till nytt rutavdrag kom för en tid sedan ingick enklare tillsyn av bostäder, vilket kan användas när det är dags att resa iväg för att se sig om i världen. Tittatill-avdraget måste dock finansieras på något sätt. Utredaren trollar ur hatten fram en höjd flygskatt – helt enkelt en tittut-i-världen-skatt. Det var det där med gungor och karuseller.

Folkhälsomyndighet i otakt

Sverige har en tendens att gå från en ytterlighet till en annan, som på migrationsområdet. För några år sedan proklamerade statsminister Stefan Löfven (S) att i hans Europa byggs minsann inga murar. Nu är snarare inställningen att om inte Grekland håller gränsen så blir det andra bullar på nästa EU-toppmöte.

Samma snabba pendelrörelse lär Folkhälsomyndigheten märka av framöver. Den lättsamma ”låt oss alla dricka kaffe med de krassliga efter semestern”-inställningen är inte längre gångbar. Nu är det i stället hårda bandage som gäller mot coronaviruset. Landet ska stänga ner och rusta sig för kommande sjukdomsvågor. Och när pendeln svänger är frågan om inte fartvinden kommer göra rent hus i ledningskorridoren på Folkhälsomyndigheten.

Hoppfullt av Liberalerna

Liberalerna ställer in sitt riksmöte i Västerås i slutet av mars. Byrån undrar varför. Det är ju bara folksamlingar – och partier – på över 500 personer som har förbjudits av hänsyn till corona.

Sjöstedt fast i båten

De inställda arrangemangen duggar tätt efter coronaviruset. Ett efter ett ställer partierna in sina årliga nationella sammandragningar, som det är tid för nu. Och utvecklingen riskerar att grusa vänsterledaren Jonas Sjöstedts planer. Han har meddelat att han vill hoppa av posten och i stället på båten till Vietnam. Men nu kan han få hålla sig lugn ett tag till. Och Vietnam lär klara sig fint utan vänsterideologiskt bistånd från Sverige.

Isolerad händelse

Det drar ihop sig till bandyfinal i Uppsala. Den sponsrade reklamen ropar ut: ”Uppsala Isolering fixar folkfesten på Studenternas.” Byrån kan bara beklaga den sponsrande isoleringsfirmans tajming.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.