• idag
  28 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 feb
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ta lärdom inför nästa kris

Ledare
PUBLICERAD:
Sjukvårdspersonal gör vad de kan med knappa resurser och sinande förråd av sjukvårdsmaterial.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Det är sällan som riksdagens alla partier står eniga bakom ett politiskt beslut men ibland händer det. Krispaketet som regeringen presenterade på måndagen kom inte en dag för sent.

Nationell samling sker i regel endast då ett hot sätter normala politiska rutiner ur spel. Säkerheten som tidsödande beredningstid ger i normalfall behöver vägas mot en snabbt utvecklande situation där människoliv och många tusentals arbeten står på spel.

Januaripartierna enades om att tillföra 300 miljarder kronor för åtgärder till att hålla igång ekonomin och förhindra en våg av uppsägningar. Det är en ansenlig summa i politiska sammanhang, nästan en tredjedel av statens årliga budget. Trots det är pengarna inte mycket mer än en mildrande insats för en influensadrabbad ekonomi.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla stockholmare som kan jobba hemifrån att göra det och riksdagens röstande medlemmar kapas till antalet tillfälligt från 349 till 55 med samma proportioner mellan partierna. I skrivande stund konstateras över tusen smittade och sju döda i Sverige. En allmän spridning i samhället är vid det här laget ofrånkomligt.

Att Sverige får problem när varor och ekonomisk aktivitet inte rör sig fritt över gränsen är inte någon överraskning. Regering efter regering, blå som röd, har enda sedan Berlinmurens fall för trettio år sedan agerat som om större kriser och krig som sätter samhällsfunktioner ur spel inte behöver planeras för. När man väl återlanserade någon form av krisförberedelse med den välkända broschyren var det för att informera allmänheten att klara sig själv. Vad det gällde förberedelser från offentligt håll var det mer osäkert om.

Sjukhusverksamheten är under kriser tänkt att arbeta på som vanligt. Att förbereda för risken med brist på sjukhusmaterial eller överbelastning av vårdcentraler har av politiker setts som ett underordnat problem. Då är det mer viktigt att se till att spara i kassan. Och här ser man resultatet.

”Torrt krut i ladorna”, att man har pengar att injicera in i ekonomin när det behövs är en dygd flitigt uppmärksammad av finansministrar och andra under 2000-talet. Det ser fint ut i kassaboken med det är samtidigt ett resultat av besparingar på andra håll.

En uppstartsfas av någonting som lagts i träda kommer alltid att vara kostsamt. Politikers nyvakna insikt att försvaret ska kunna försvara landet visar detta med all önskvärd tydlighet. En fortsättning av den neddragningspolitik som initierades på 90-talet var att civilförsvaret totalt kasserades.

De så kallade beredskapslagren var en viktig del av det här. Att det fanns skyddsutrustning och mat att tillgå om en kris skulle isolera Sverige under en längre period ansågs viktigt. Fyllda lador var inte bara något som fanns på pappret.

Bristen på läkemedel och sjukvårdsutrustning kan man dock sällan betala sig ur när krisen väl är kommen. En internationell finansmarknad och ett ständigt resande ger välstånd när allt är lugnt, men bäddar för att små händelser, ett lokalt virusutbrott, blir till en global pandemi. Den nuvarande situationen kommer inte vara den sista av sitt slag. När detta är över är det bara att börja förbereda sig för nästa.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.