Popband hyllar sin värmländska småstad: "Förtjänar ett anthem!"

Publicerad:
The Rhymes spelade nyligen förband till Mando Diao på ett fullsatt Cirkus i Stockholm. Foto: Pressbild

Tomas Rimeika Karlsson har hunnit byta hemstaden Säffle mot både Uppsala och Malmö. Men hjärtat klappar fortfarande för den värmländska småstaden. Med sin grupp The Rhymes är han nu aktuell med hyllningslåten "Säffle".

Nyligen spelades The Rhymes låt "Säffle" i tysk radio. Tidigare har de bland annat framfört den inför ett fullsatt Cirkus i Stockholm när de spelade förband till Mando Diao.

– Jag älskar Säffle, börjar Tomas Rimeika Karlsson avväpnande när NWT når honom på tåget mellan Malmö och Uppsala dit han reser för att repa med bandet.

– Hela min uppväxt har jag spenderat där, jag fick vara med i Säffleoperan, där startade jag mina första band. Och under alla år som sedan jag flyttade därifrån har många av de låtar jag skrivit på ett eller annat sätt kommit att handla om Säffle.

Musikaliskt sträcker sig "Säffle" efter den bombastiska arenakänsla som band som U2 gjort till sitt signum.

– Låten är ett anthem. Staden förtjänar ett sådant! Jag tänker på människorna, älven, staden, gemenskapen.

Byälven en metafor för livet

Bland textraderna märks strofen ”Refugees welcome, call this place your home”. Låten berättar om en välkomnande stad, en säker hamn i orostider.

– Säffle är en solidarisk stad som bland annat har tagit emot många människor som befunnit sig på flykt. Vattnet som går genom staden, Byälven, ser jag som en symbol för människors behov och sökande efter en större gemenskap. Så som älven söker sig mot Vänern. Människan är alltid starkare tillsammans.

I låten färdas fem personer genom Byälvens forsar med högt vattenstånd.

– De riskerar att falla i vattnet om de inte håller om varandra. Det är en metafor för livet som ju också rusar framåt i hög fart ibland. I de stunderna behöver vi ta hand om varandra.

Tomas Rimeika Karlsson, till vänster, och hans The Rhymes hyllar hemstaden i sin nya singel.
Tomas Rimeika Karlsson, till vänster, och hans The Rhymes hyllar hemstaden i sin nya singel. Foto: Pressbild

Solidaritet

Låten har blivit än mer aktuell i rådande virustider.

– Vi ska så klart vara varsamma och försiktiga. Men vi ska heller inte glömma bort solidariteten, vi behöver hjälpa varandra. Kanske du har en äldre släkting som behöver hjälp med handling eller liknande. Tänk på de som det stormar mest runt i dessa dagar, de som är mest utsatta.

Han berättar om en hektisk period för bandet med singelsläpp och ett stundande debutalbum som ska sjösättas – i alla fall digitalt – nästa månad. Hur det blir med den tänkta turnén får de närmaste veckorna utvisa.

– Som budskapet i "Säffle" deklarerar: Håll om varandra så ingen förloras i älvens forsar. När det stormar i livet måste vi hålla i varandra, det är det går ut på.

"Säffle" finns ute nu.

Artikeltaggar

CoronavirusetMalmöMando DiaoMusikNöje/KulturPop och rockSäffleThe RhymesUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare