Polisen fuskar med vapen

Signerat
PUBLICERAD:
Nästa gång du ser en polis med tjänstevapen kan du fråga om denne gjort sitt kompetensprov.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utöver den bristande allmänna säkerheten, som Polisens slarv medför, framstår det som ett enormt hyckleri med tanke på att myndigheten är betydligt strängare i sina kontroller av civila vapenägare, skriver Agnes Karnatz.

Poliser som bär tjänstevapen lyder under relativt enkla villkor. Ett så kallat kompetensprov måste göras varje år. Om det löper mer än 18 månader sedan det senaste godkända provet ska vapnet dras in. Ändå visar siffror från Polismyndigheten att det vid årsskiftet fanns 1 051 poliser med tjänstevapen som inte hade avlagt ett godkänt kompetensprov under de senaste 18 månaderna.

Kompetensproven för tjänstevapen finns där för att garantera att de poliser som bär vapen för att skydda medborgarna faktiskt kan hantera dem på ett säkert sätt. Då räcker det inte med att ha klarat provet för två, tre eller fyra år sedan. Skytte är en färskvara, och behöver övas och prövas regelbundet för att färdigheten ska bibehållas. Att 1 051 poliser inte hade gjort det vid årsskiftet är ett allvarligt missbruk av det förtroende som Polisen har att bära vapen på allmän plats.

Var i landet dessa drygt tusen poliser arbetar vägrar Polismyndigheten lämna ut. Men av landets totalt drygt 20 400 myndighetsanställda poliser är det alltså var tjugonde som enligt reglerna borde ha fått sitt vapen indraget, men som ändå bär det. Antalet är för stort för att det ska handla om enstaka förbiseenden. Snarare tyder det på nonchalans och ett systematiskt slarv. Det kan dock vara så att flera polisregioner sköter detta exemplariskt. Men eftersom Polisen inte lämnar ut siffror på regionnivå kan invånarna i exempelvis Karlstad, Kristinehamn och Arvika inte veta om poliserna på just deras gator med säkerhet kan hantera sitt vapen.

Förhoppningsvis handlar det i de flesta fall om att de drygt tusen poliserna inte har genomfört ett kompetensprov alls, vilket är allvarligt i sig. Men värre vore om väldigt många av dem har misslyckats, medvetet eller ej, med det. Jämfört med kraven på civila skyttar är det ett relativt enkelt prov.

Utöver den bristande allmänna säkerheten, som Polisens slarv medför, framstår det som ett enormt hyckleri med tanke på att myndigheten är betydligt strängare i sina kontroller av civila vapenägare. För exempelvis enhandsvapen för sportskyttar erhålls enbart licens på fem år i taget och den som inte kan uppvisa ett aktivitetsintyg från en skytteförening blir nekad ny licens. Ofta är Polisens hantering av vapenärenden närmast aktivistiskt, och minsta överträdelse kan leda till indragen licens. Samtidigt tillåts poliser slarva med kompetensprov, och den som glömmer sitt tjänstevapen på allmän plats får som mest löneavdrag i maximalt 30 dagar.

Det är tydligt att en extern tillsynsenhet behövs för att granska Polisens vapenhantering. En ny viltvårdsmyndighet skulle till exempel kunna göra det, utöver att ta över vapenlicensärenden från Polisen.

Med eller utan tillsynsmyndighet finns det dock ingen ursäkt för Polisen att slarva med, eller medvetet strunta i, de egna kompetensproven.

Agnes Karnatz

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.