Hoppa till huvudinnehållet

Osäker fortsättning för hemlösas Vintervärme

Publicerad:
Vintervärme, nattboende för hemlösa, tvingades stänga före planerat datum på grund av stök på boendet.
Vintervärme, nattboende för hemlösa, tvingades stänga före planerat datum på grund av stök på boendet. Foto: Lisa Olaison

Det blev en stökig avslutning på säsongen för kyrkliga Vintervärme. Hotfulla besökare skrämde volontärer så pass att man valde att stänga ner verksamheten i förtid. Nu ska organisationen ses över inför en eventuell nästa säsong.

De sex senaste vintersäsongerna har kyrkornas nätverk för socialt arbete i Karlstad drivit nattboendet Vintervärme för hemlösa i kommunen. Under alla år har det varit svårt att få tag på lämpliga lokaler. Men i slutet av 2019 togs det fram ett samarbetsavtal med Karlstads kommun som innebar att Vintervärme mellan 13 januari och 31 mars i år skulle få gratis tillgång till en lokal på Lamberget med betald el, vatten och värme. Säsongen tog dock slut tidigare än så.

Vintervärme stänger för säsongen av säkerhetsskälNytt boende för hemlösa i Karlstad

Akut beslut

Måndagen den 2 mars tog ansvariga för Vintervärme akut beslutet att stänga ner verksamheten.

– Det hade varit stökigt veckan innan. Det blev en stämning och situation som gjorde att våra volontärer inte kände sig trygga, berättar Johan Husberg, församlingsherde i Svenska kyrkan i Karlstad.

Johan Husberg, församlingsherde i Svenska kyrkan i Karlstad.
Johan Husberg, församlingsherde i Svenska kyrkan i Karlstad. Foto: Privat

Han sitter i ledningsgruppen för Vintervärme och blev inringd kvällen när volontärerna inte vågade öppna.

– Vi hade bemannat extra, så det var åtta personer på plats istället för tre i vanliga fall. Det var stökigt, hotfullt och inte hanterbart. Hade det hänt en gång så är det en sak, men nu var det mer och mer som inte fungerade. Vi kunde inte fortsätta, säger Johan Husberg.

Vad var det som hände?

– Det vill jag inte gå in närmare på av hänsyn till de människor som bodde på Vintervärme. Men ingen blev verbalt hotad, ingen kom till skada och det var inget som förstördes i lokalerna.

Kontaktade ni polis eller väktare?

– Nej. Vi gjorde det valet där och då. Och det känns som rätt beslut, säger Johan Husberg.

Efter stängningen gick det kyrkliga nätverket ut med ett pressmeddelande där de bland annat skrev att "det kräver en annan organisation och ett annat arbetssätt" att öppna igen.

Vad var det som inte fungerade?

– Vi behöver fundera gemensamt i ledningsgruppen kring hur vi ska kunna bedriva den här typen av boende för att våra volontärer ska känna sig trygga. Där har vi inget svar i dagsläget. Jag vet inte vad vi ska göra. Kanske behöver vi fler volontärer, säger Johan Husberg.

Kommer Vintervärme leva vidare?

– Vi är alltid beroende av att hitta en lokal och att vi får pengar. Och att vi hittar ett sätt att arbeta på som blir bra. Vi jobbar mot att öppna igen nästa år. Och jag är hyfsat övertygad om att vi kommer öppna. Det löser sig säkert.

Vintervärme höll öppet för alla

140 000 kronor i bidrag

Det är inte aktuellt att låna samma lokal på Lamberget igen. Men på kommunen ser man gärna ett fortsatt partnerskap av något slag.

– Vintervärme har varit väldigt bra och funkat väldigt väl under vintern. Utöver gratis lokal bidrog vi med 140 000 kronor till verksamheten för någon månad sen. Det är ett bra samarbete vi haft. Nu får vi utvärdera och föra samtal om hur vi går vidare, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

Vintervärme får 140 000 kronor

Borde kommunen bedriva verksamheten i egen regi istället för att volontärer ställer upp?

– Vi är tveksamma till härbärgen i kommunal regi. Vi har ett ansvar för att alla ska ha någonstans att sova på natten och vill hitta individuella lösningar för var och en. Sen finns det exempelvis EU-migranter och de kan vi inte erbjuda lägenhet. Vissa kanske vill vara mer anonyma och vill inte söka upp socialtjänsten. Vi jobbar mycket med hemlöshet i kommunen men ibland faller folk mellan stolarna och då kan andra lösningar vara bra, som civilsamhället kan ställa upp med.

2017 sa du i en intervju med SVT att härbärgen sällan blir riktigt bra. Känner du fortfarande så?

– Härbärgen är nog bäst som en tillfällig lösning. I grunden är det inte värdigt att människor ska bo så. Vi vill att människor ska bo bättre, men tillfälligt kan det vara en bra lösning. Ofta går det bra att samla folk med olika typer av problem på ett ställe, men inte alltid, säger Per-inge Lidén.

Hemlöshetssituation
VistelsekommunBefolkning 2016Totalt antal hemlösa1. Akut hemlöshet2. Institutionsvistelse och stödboende3. Långsiktiga boendelösningar4. Eget ordnat kortsiktigt boende Antal hemlösa per 10 000 invånare
Värmlands län279 3346827812129018724,4
Arvika26 05444XX131516,9
Eda8 5266-XXX7,0
Filipstad10 96070X1540X63,9
Forshaga11 451X-X--X
Grums9 063X-X--X
Hagfors11 9178X-X-6,7
Hammarö15 72559XX50X37,5
Karlstad90 19835058711179938,8
Kil11 800X-X-XX
Kristinehamn24 67153XX241821,5
Munkfors3 738X---XX
Storfors4 046------
Sunne13 425X-X--X
Säffle15 63357XX262736,5
Torsby12 169X-X--X
Årjäng9 95819XX10619,1
Källa: Socialstyrelsens hemlöshetskartläggning 2017
Om en kommun har 1-5 hemlösa i någon hemlöshetssituation eller totalt, ersätts siffran med ett X. Ett streck (-) innebär att inga uppgifter lämnats in. Det kan bero på att inga i denna hemlöshetssituation vistades i kommunen när kartläggningen gjordes. De hemlöshetssituationer som ingår i tabellen numrerade 1-4 är: 1. Akut hemlösa som exempelvis sover i trappuppgångar, tält, jourboende eller härbärgen. 2. Personer som exempelvis är intagna på kriminalvårdsanstalt, HVB-hem, familjehem eller stödboende och som ska flytta inom tre månader men har inte någon egen bostad ordnad efter det. 3. Personer som bor i en av kommunen ordnad försökslägenhet eller annan boendelösning med ett avtal där boendet är förenat med tillsyn, särskilda villkor eller regler. 4. Personer som tillfälligt bor hos bekanta eller släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt som sträcker sig max tre månader efter Socialstyrelsens mättillfälle.

Artikeltaggar

HemlösKarlstadLambergetNyheterPer-Inge LidénSocialstyrelsenVärmlands länVintervärmeVolontär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.