Hur sköter man estetiska utbildningar på distans?
Det får bland annat Kyrkeruds folkhögskola fundera på nu, då landets högre utbildningar stängs ner för distansstudier.
Regeringens rekommendation att högskolor, gymnasier och vuxenutbildningar, där folkhögskolor ingår, går över till distansundervisning drabbar bland annat Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng.
Skolans rektor Jan Andreasson säger att ledning och personal har tolkat viss information som att ett sånt här beslut skulle komma tids nog. Att växla om från studier i skolans lokaler till distansutbildning.
– Vi har varit lite mentalt förberedda på att den här situationen skulle komma, så det blev ingen riktig chock tror jag, men visst kom det vissa funderingar.
Främst kom det frågor om hur man praktiskt ska lösa utbildningen. Några klara svar finns inte i dag.
– Det här är en utmaning för personal och elever. Estetpedagogerna har haft några möten och man tror man kan lösa en del initialt. Alla kan inte sitta hemma och dreja, men måleri och teckning går kanske bra. De finns många social medier där man håller kontakten med videokameror.
Mycket pedagogik
På skolan finns också en allmän kurs där eleverna kompletterar grundskolebetyg, men där ser Jan Andreasson att det kan bli enklare med undervisningen.
– Där läser man avsnitt och uppgifter kanske kan skickas via mejl, utmaningen ligger i det estetiska som mycket bygger på pedagogiska undervisningar, där kan det säkert bli en del studier och bland annat konstlitteraturen kan plockas fram ännu mer.
Hur länge skolor ska hållas stängda vet ingen i dag, men Jan Andreasson är nöjd med hur pedagogerna gått in i situationen med "friskt mod" som han säger.
Kan det bli aktuellt att förlänga utbildningarna med en extra termin?
– Det ärliga svaret är att vi vet inte i dag. Drar det ut på tiden så får vi ha en strategi för det. Det ska ligga i folkbildningens själ att lösa det mesta.
Region Värmland driver totalt fem folkhögskolor på tio platser i länet. Dagens beslut berör totalt 800 studerande och 100 lärare. I ett pressmeddelande skriver man att elever som inte har någon annan bostad än internatet får bo kvar där och lärare ska arbete kvar på skolorna och bedriva undervisning med tekniska hjälpmedel.
– Rektorerna och lärarna kommer nu att ta hand om kontakterna med eleverna och se till att undervisningen blir så bra som omständigheterna tillåter. Vi hoppas så klart att vi snart kan återgå till ett normalläge igen, säger Pär Blomquist, områdeschef med ansvar för folkhögskolorna.