Hoppa till huvudinnehållet

Löfven: Elever från gymnasiet och uppåt ska inte vara i skolan

Publicerad:
Foto: Janerik Henriksson/TT

Från och med i morgon, onsdag, rekommenderas gymnasieskolor, komvux och högskolor att bedriva distansundervisning.

Regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.

– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger han.

Skolverket: Alla kan inte distansundervisa

– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds.

Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

Inget extra skollov

På frågan om gymnasielever och studenter inte kommer att kunna sprida smittan genom att hänga på stan i stället svarar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Jag tror att gymnasieelever och studenter är så pass mogna att de kan hantera det.

Statsminister Stefan Löfven kom med en uppmaning till landets gymnasieelever.

– Det som meddelas nu är inte något extra skollov. Ni förväntas delta i undervisning hemifrån.

Utbildningsminister Anna Ekström fyller på med förmaningen att detta inte är ett tillfälle att vara ute och festa utan att sitta hemma och plugga.

Problem med betyg?

På frågan om hur det blir med gymnasieelevers avgångsbetyg, svarar utbildningsministern att gymnasieskolorna i och med den förordning som beslutades i fredags har fått flexibilitet för att klara det, framförallt genom att flytta olika tidsgränser.

Regeringen har till exempel öppnat för extra undervisning på helger och under sommarlovet.

– Jag ska inte sticka under stol med att det blir ett svårt arbete för gymnasieskolorna och även eleverna, säger Ekström.

– Vi måste alla göra uppoffringar.

Skolor stängs ej

Grundskolor och förskolor stängs däremot inte i detta skede.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Alla åtgärder utgår från att minska smittspridningen. Anledningen till att undervisningen i grundskolorna inte stängs är bland annat att det kan påverka föräldrarnas möjlighet att gå till jobbet.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

– Samhället måste fortsätta att fungera, säger Anna Ekström.

Lag blixtbereds

Regeringen "blixtbereder" därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedda för en situation där även grundskolor stänger.

– Den lagstiftning som vi nu förbereder kommer, om den går igenom i riksdagen, att ge en möjlighet för kommunerna att erbjuda barnomsorg, förskola och fritids till vissa yrkesgrupper. Den möjlighet finns inte med dagens lagstiftning där alla ska behandlas lika, säger Ekström.

Hon kan inte svara på om de föräldrar som måste stanna hemma med sina friska barn vid en eventuell skolstängning kan få någon ersättning.

För de högskolestudenter som nu oroas för sin ekonomi meddelar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, att de inte ska drabbas.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger hon.

Om även distansutbildning skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd.

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterStefan Löfven

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.