EU:s stats- och regeringschefer enas om att införa reseförbud in i unionen.
Vi rör oss på okänd mark, konstaterar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
– För att begränsa spridningen globalt har vi enats om att införa ett koordinerat tillfälligt inreseförbud i 30 dagar, på basen av EU-kommissionens förslag, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en presskonferens i Bryssel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att det tills vidare gäller i 30 dagar och att EU-länderna dessutom ska hjälpas åt att ta hem strandsatta EU-medborgare utifrån.
Beskedet kommer efter närmare tre timmars EU-toppmöte via video.
– Det var väldigt skönt att se hur starkt stöd medlemsländerna gav till våra förslag, konstaterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet.
Hon betonar att länderna själva måste införa inreseförbuden, men säger att alla har lovat att snabbt göra det. Samtidigt trycker hon återigen på behovet av att lösa upp de stängningar som även skett internt inom EU.
– Här är det absolut avgörande att vi löser upp situationen. Alltför många människor är strandsatta och kan inte åka hem. Vi har massvis av trafikstockningar. Det är väldigt viktigt att vi ordnar den här situationen, säger von der Leyen i Bryssel.
"Okänd mark"
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har redan på förhand varslat om att det kommer att behövas en ständig beredskap för att reagera kring coronaspridningen.
– Vi har förstått att vi rör oss på okänd mark och att vi konstant måste anpassa våra åtgärder, säger Michel i en intervju med radiokanalen France Inter.
– Vår filosofi är väldigt enkel: begränsa icke-nödvändigt resande så mycket som möjligt, men håll samtidigt i gång godstransporter för att undvika bristlägen, säger Michel.
Stöd till forskning
Utöver inreseförbudet väntades EU-ledarna under tisdagskvällen prata om hur EU ska kunna stötta och skydda europeiska forskare och företag som försöker utveckla vaccin och medicin mot coronaviruset.
Diskussionen bottnar i tyska regeringsuppgifter från helgen om att USA erbjudit sig att köpa en tysk firma för att kunna stå först i kön om ett eventuellt vaccin tas fram. Uppgifterna har tillbakavisats av firman, samtidigt som kommissionsordförande von der Leyen snabbt utlovat upp till 80 miljoner euro i stöd till företagets fortsatta arbete.
– EU-kommissionen arbetar dygnet runt för att hjälpa till att hantera coronaviruskrisen. Vi stöttar forskning, utveckling av vaccin och företag och folk som riskerar att bli av med sina jobb, sade von der Leyen i ett inspelat uttalande via Twitter tidigare på tisdagen.
– Jag hoppas att vi med hjälp av det här stödet kanske kan ha ett vaccin på marknaden före hösten, tillade hon.
Fast vid gränsen
Kommissionsordföranden passade samtidigt på att ge en inlindad känga till de länder som fortsatt trilskas med att släppa igenom andra EU-medborgare på väg hem.
– EU-invånare är inte bara strandsatta utanför utan även inom EU och det måste få ett slut. Vi har lagt fram förslag för att göra det möjligt för folk att åka hem och tillåta transporter av gods som behövs runt om i Europa, sade von der Leyen.
Bland annat har tusentals rumäner suttit fast vid gränsen till Ungern, medan ett stort antal balter fastnat vid försök att åka hem genom Polen.
Wiktor Nummelin/TT