Elev på Centralskolan misstänkt coronasmittad: "Friska elever är välkomna"

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En elev på Centralskolan i Arvika är misstänkt smittad av coronaviruset. Genrebild.
Foto: Kerstin Herö
En elev på Centralskolan är misstänkt smittad av coronaviruset, meddelar Arvika kommun på en presskonferens.
– Friska elever är välkomna till skolan, är man sjuk ska man stanna hemma, säger Hans Karlsson, kommundirektör.

Eleven var på skolan under fredagen men insjuknade under helgen.

Vården har konstaterat att eleven med stor sannolikhet är smittad, meddelar kommunen på presskonferensen.

– Numer gör man inte provtagning utan en klinisk bedömning, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika och läkare till professionen.

Information har gått ut till elever och vårdnadshavare. Friska elever är välkomna till skolan. Är man sjuk ska man stanna hemma.

– Vi bedömer att det var färre elever på skolan under tisdagen, säger Per-Joel Sewelén, verksamhetschef för Lärande och stöd.

Men än så länge håller Centralskolan öppet.

– Vi kan inte stänga skolor om det skulle komma upp som en fråga utan det gör vi enbart i samråd med smittskydd Värmland och smittskyddsläkare där, säger Karlsson.

Per-Joel Sewelén har märkt av en större oro i verksamheterna och tycker att det är viktigt att alla håller sig uppdaterade.

– Det viktigt med informationen, att vår personal är uppdaterade, för det finns en oro och det som är svårast att hantera. Och att vi är noga med handhygien, vi ser att det är åtgång på pappershanddukar och tvål, att det är många som tvättar sig mer än tidigare.

Hur verksamheten påverkades efter måndagens utskick vet han inte riktig.

– Jag hoppas att verksamheten är igång som vanligt.

Under måndagen var drygt 500 elever i grundskolan och runt 70 medarbetare hemma. Totalt finns det 2 500 elever i kommunens grundskolor och upp mot 600 medarbetare.

– Normalt sett har vi väldigt låga sjuktal inom skolan, men det är nog inte att de är mer sjuka utan det är för oron, att man känner sig förkyld och lyder de råd som finns, säger Sewelén.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.