• idag
  28 mars
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det är inte flyktingarna och invandrarna som skapar otrygghet

Debatt
PUBLICERAD:
Framtiden är osäker. Och tyvärr är det locktonerna från SD som attraherat många, skriver Agne Sandberg.
Foto: Anders Wiklund/TT
Efter några årtiondens nyliberal skattesänkarpolitik i kombination med att det globala finanskapitalet utvecklat en så sofistikerad algoritmbaserad teknologi för sina transaktioner att vare sig svenska eller europeiska politiker och deras myndigheter har chans att hänga med, har de redan rika blivit allt rikare, skriver Agne Sandberg.

Vi är många som oroas över SD:s framgångar. Nu handlar det inte längre bara om de uttalade nassarnas och deras moderna svans från Vit makt-rörelsen. Med 20-25 procents stöd är det uppenbart att stora grupper av vanliga löntagare och människor attraheras av SD:s tydliga, men bedrägliga budskap. Varför?

Alltfler är beroende av den osäkra ”gig-ekonomin”, tillfälliga jobb och projektanställningar för sin försörjning, samtidigt som samhällets satsningar på bostäder, skola, vård och omsorg blir allt knapphändigare. I takt med att urbaniseringen (som drivs av de fördelar som agglomerationer med stora lätt tillgängliga marknader innebär) fortsätter, och de traditionella näringarna i gles- och landsbygd ger allt mindre arbetstillfällen, blir framförallt de som lever och bor utanför de stora tätorterna särskilt utsatta. Detta gäller inte minst för Värmlands landsortskommuner. Illa ställt är det även i storstädernas ofta segregerade förorter med välmående villa- och bostadsrättsområden å ena sidan och förfallande stora hyresrättsområden å andra. Det som förenar så många idag är otrygghet och osäkerhet för försörjningen i ett samhälle där trygghetssystemen alltmer satts ur spel av cyniska skattesänkartalibaner och nyliberaler i stat, region och kommun.

Samtidigt är det ett faktum att klyftorna i Europa och Sverige ökat. Efter några årtiondens nyliberal skattesänkarpolitik i kombination med att det globala finanskapitalet utvecklat en så sofistikerad algoritmbaserad teknologi för sina transaktioner att vare sig svenska eller europeiska politiker och deras myndigheter har chans att hänga med, har de redan rika blivit allt rikare. Någon brist på pengar i samhället är det sannerligen inte, vilket de senaste åren med extremt låga, och till och med minusräntor bekräftar. Oavsett konjunkturläge – våra storbanker gör miljardvinster vartenda år.

Traditionellt ses löntagarna inom LO som grupper med fasta anställningar och förhållandevis trygga anställningsförhållanden. Men idag ser de fordom så trygga metallarnas, byggnadsarbetarnas och kommunalarbetarnas verklighet inte så kul ut. Gamla svenska positioner inom bilindustrin har sålts ut och kontrolleras på distans av globala koncerner. Volvo är i kinesernas händer och Saab är nedlagt. Byggbranschen karaktäriseras i allt högre grad av bristande kontroll och osäkerhet genom att entreprenörer anlitar underentreprenörer, som i sin tur anlitar underunderentreprenörer och så vidare. Förskräckande exempel har vi från Stora Ensos mångmiljardbygge i Grums. För att inte tala om bygget av Nya Karolinska Sjukhuset. Det handlar om lönedumpning och livsfarliga arbetsmiljöer. Inom Kommunal har man ställts inför nyliberalt snålsparande och den våg av privatiseringar som sköljt över landet de senaste årtiondena. Riskkapitalet tar över och driver rättsprocesser för att hävda sin rätt att spara pengar på personalens, skolelevers och vårdbehövandes bekostnad. Nu är tre äldreboenden i Karlstad i farozonen.

Så – även för dessa skenbart trygga grupper inom LO-kollektivet gnager oron. Framtiden är osäker. Och tyvärr är det locktonerna från SD som attraherat många. Det är sådana saker vi måste prata om - att förklara vad som orsakat den väl grundade oron. Och då handlar det inte om flyktingar och invandrare. Det handlar istället om den nyliberala politiken och det globala finanskapitalets allt friare svängrum.

Agne Sandberg

Vänsterpartiet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.