• idag
  28 mars
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Därför bör inte Råda skola byggas ut

Insändare
PUBLICERAD:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) höll tal när nya Råda skola för de yngsta barnen invigdes. Insändarskribenten har synpunkter på de fortsatta utbyggnadsplanerna.
Foto: Pia Holmström
Idag är ekonomin hårt ansträngd för de flesta kommuner i Sveriges avlånga land. Det gäller att prioritera rätt. Skola, äldreomsorg, gator och annan service ska hålla en god kvalitet.

En krympande befolkning gör att kostymen hela tiden måste anpassas till skatteunderlaget. Sedan måste man ha framtidstro och våga satsa på goda investeringar. Givetvis måste man se till att alla bygder kan överleva och bibehålla en viss grundservice. En tuff uppgift!

Råda i Hagfors kommun har nyligen fått en helt ny skola för de minsta barnen F-3 som ger trygghet och närhet. Skolan har kostat närmare 30 miljoner att bygga. Den långa skolstriden som blev upphovet till nya partiet OR och som blev S fall har väl inte undgått någon. Frågan är om inte S och V hade rätt ändå.

Nu har utbyggnaden till en F-6 skola blivit ett alldeles för dyrt projekt. Ca 10-15 miljoner har plötsligt växt till närmare 50 miljoner! Man undrar ju var smärtgränsen går? En skola för 120 elever ska byggas! Man kan förstå nya styrets vilja att genomdriva sitt stora vallöfte men är det förståndigt? Är det att ta ansvar?

En utredning innan första bygget visade att elevunderlaget var för dåligt, därav S och V:s ståndpunkt. Efter valet gjordes en ny utredning som visade samma sak.

Nu var man tvungen att ändra på upptagningsområden i kommunen vilket gjorde att Uddeholmsbarnen skulle anvisas till Råda och vidare till Ekshärad. Mot många Uddeholmsbors vilja. Nu visar de nya prognoserna att elevantalet så långt man kan se ligger mellan ca 60-76 elever inklusive Uddeholmsbarnen. Förändringen av skolområden har inte gett effekt. Ändå tänker man bygga för 120 elever utan att fundera nämnvärt Här finns ju också en möjlighet för föräldrarna i Uddeholm att utnyttja det fria skolvalet. Då elevantalet på ÄBC minskar en del framöver lär det kunna erbjudas plats för den som vill. Risken för detta får inte underskattas.

Något som glömts bort i debatten är de äldre barnen från Råda som just nu går på Kyrkhedens skola i Ekshärad. Trivs de där? Vill de tillbaka till en liten skola där de får sämre möjligheter att skapa kompisrelationer? Den aspekten blir viktigare med stigande ålder. Ger inte åldersblandad undervisning sämre resultat enligt senare forskning. Har de fått tyckt till? I alla beslut ska barnens bästa beaktas. Är det barnens bästa eller föräldrar/politikers bästa som beaktas?

Hur ska lärarkompetensen garanteras? Då alla ämnen ska undervisas på skolan lär det bli många ambulerande lärare. Vill lärarna dit eller kommer de att kommenderas? Det verkar som att det inte är högsta prioritet bland pedagoger att arbeta på små enheter.

Om jag förstått det hela rätt verkar detta vara en produkt av politiker där verksamheten inte haft något att säga till om. Det visade det sista jag läste ,där politiker från OR och C visste bättre och på 10 minuter återigen fattade ett beslut mot verksamhetens vilja. Vem vet bäst?

Kommuninvånarna bör också ha klart för sig att det här drabbar övriga skolor och elever i kommunen. Små enheter ger höga elevkostnader som ska betalas av alla andra skolor. Skolans budget hänger ihop. Nya driftskostnader, räntekostnader och amorteringar som belastar hela kommunens budget.

Det är stora investeringar som Hagfors kommun står inför de närmaste åren. Nytt Säbo, badhusrenovering och teknikhus kommer att på nytt öka en just nu låg låneskuld med kanske ett par hundra miljoner. Vore det inte bättre att satsa dessa pengar på ex teknikhuset, vilket också eleverna från Råda kan få glädje av i framtiden. Det kostar att låna!

Nej tänk om och gör rätt trots bindande vallöften. Bli inte fartblinda med detta riskprojekt. Det är våra pengar och elever ni gamblar med. Förväntar mig kanske inte att nya, ivrigt påhejade OR tänker om men det finns ju fler partier som står bakom beslutet. Här hoppas jag på lite omdöme och eftertanke innan spaden sätts i marken.

En orolig förälder som ändrat åsikt i frågan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.