Hoppa till huvudinnehållet

Biojetbränsle produceras av restprodukter och inte av skog

Publicerad:
Man kan även framställa bioflygbränsle från restprodukter från pappers- och skogsindustrin, skriver Susanne Sävenfalk.
Man kan även framställa bioflygbränsle från restprodukter från pappers- och skogsindustrin, skriver Susanne Sävenfalk. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ersätter man fossilt flygbränsle med biobränsle minskas koldioxidutsläppen med mellan 70 och 80 procent – momentant, skriver Susanne Sävenfalk.

Replik till Henrik Petrén (NWT 11/3)

Henrik Petrén skriver att vi befinner oss i en ”akut klimatkris”. Det är riktigt. Det är anledningen till att vi måste göra allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen. Petrén hävdar också att biojetbränsle inte är hållbart på grund av att det framställs av träd. Det stämmer inte. Hållbart flygbränsle framställs av restprodukter – framför allt av olika fetter, till exempel använd frityrolja. Man kan även framställa bioflygbränsle från restprodukter från pappers- och skogsindustrin. Men då handlar det som sagt var om restprodukter så som svartlut, grot, spån eller bark. Man tar med andra ord inte ner skog för att producera hållbara biobränslen.

Så skriver du en debattartikel

Ersätter man fossilt flygbränsle med biobränsle minskas koldioxidutsläppen med mellan 70 och 80 procent – momentant. Det betyder att vi har möjlighet att i nutid minska utsläppen istället för att genom olika kompensationsåtgärder skjuta problemen på framtida generationer.

Susanne Sävenfalk

Fly Green Fund

Artikeltaggar

DebattFly Green FundFlygtrafikSusanne Sävenfalk