Hoppa till huvudinnehållet

Västra bron börjar renoveras nästa vecka - trafiken påverkas

Publicerad:
Västra bron ska renoveras och förstärkas. Arbetena inleds nästa vecka. Fram till i oktober kommer bara fordonstrafik i norrgående riktning vara möjlig.
Västra bron ska renoveras och förstärkas. Arbetena inleds nästa vecka. Fram till i oktober kommer bara fordonstrafik i norrgående riktning vara möjlig. Foto: Lisa Olaison

Nästa vecka inleds renoveringen av Västra bron som går mellan Karlstads teater och Residenstorget. Under arbetet kommer bara körfältet i norrgående riktning vara öppet.

Västra bron som byggdes 1940 är i behov av renovering och förstärkning.

– Vi ska byta kantbalkarna på brons båda sidor och spruta ny betong under bron för att göra den starkare. Det är ett ganska omfattande arbete, säger kommunens projektledare Kent Albinsson.

– Under tiden som detta görs kommer bara körfältet i norrgående riktning vara öppet. Körfältet in mot centrum kommer att vara avstängt, men gående och cyklister kan även fortsättningsvis ta sig fram, fortsätter han.

I projektet ingår även att separera fordonstrafiken från gång- och cykelbanan på ett bättre sätt. Man ska också sätta upp ny belysning. Det blir armaturer med glaskupoler som placeras i skiljebalken i mittdelen av bron. Dessutom byts räckena ut och får gammaldags utformning och blir svarta.

Kommunen ska även anlägga ett nytt övergångsställe på norra sidan av bron vid Karlstads teater.

– Broarbetena inleds nästa vecka på den södra sidan av bron och allting beräknas vara klart i slutet av oktober i år.

Bussarna påverkas

Busslinjerna 2, 5 och 8 påverkas av avstängningen. På Karlstadsbuss hemsida kan man läsa hur mer om det. Båtbussarna kommer inte att beröras av arbetet med bron utan kan köra under den som vanligt.

Totalt beräknas projektet kosta 7-8 miljoner kronor. Kommunen föreslår att man i första hand använder sig av Klaraborgsbron och Tingvallabron i stället för Västra bron för att korsa Klarälven.

Just nu är det lite extra krångligt att ta sig fram i centrala Karlstad eftersom även den norra delen av Tullhusgatan är avstängd fram till juni. Under vecka 17-19 kommer dessutom ett VA-arbete pågå på Drottninggatan.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads teaterKarlstadsbussKlaraNyheterTingvallastadenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.