Hoppa till huvudinnehållet

Minskad ambulanstillgång i Filipstad

Publicerad:
Ambulanssjukvården i länet omorganiserar för att optimera resurserna och effektivisera akutberedskapen.
Ambulanssjukvården i länet omorganiserar för att optimera resurserna och effektivisera akutberedskapen. Foto: Fredrik Karlsson

Som en del i en större omorganisering lägger ambulansstationerna i Munkfors och Hagfors ner. Från och med i höst utgår istället de ambulanserna från Deje och Råda. I Filipstad drar man ner på resurserna och kör mindre nattetid.

I år genomförs flera förändringar inom ambulanssjukvården i syfte att optimera resurser och effektivisera akutberedskapen i länet. Bland annat flyttas den nuvarande ambulansstationen i Munkfors till Deje i september. Det här görs i samband med att stationen i Hagfors ersätts med en ny station i Råda efter sommaren.

– Stationen i Hagfors är föråldrad och ger ingen bra arbetsmiljö. Den nya i Råda möjliggör bättre utlarmningstider. Tillsammans med att vi flyttar Munkfors till Deje och stärker tillgängligheten kommer 9 000 fler invånare att nås inom 20 minuter vid prio 1-larm, säger Christer Lagerberg, tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården, i ett pressmeddelande.

– Deje blir en satellitstation där medarbetarna inleder och avslutar arbetspasset i Råda, men jobbar med Deje som bas, fortsätter han.

"Helt oacceptabelt"

Att lägga ner stationen i Munkfors väcker skarp kritik från regionrådet Anna Hammar (V).

– Det vore ett hårt slag på många sätt. När vården på landsbygden nedmonteras borde åtminstone ambulanssjukvården finnas där som trygghet. Vi i Vänsterpartiet ska göra allt vi kan för att stoppa detta! Beslutet är fattat utan att vi politiker fått vara med och påverka, vilket är helt oacceptabelt, säger hon i ett pressmeddelande.

Även Värmlandssamverkan är kritisk till förslaget.

– För oss i Värmlandssamverkan (M, C, SiV, KD, L och MP) är det viktigt att hela Värmland ska leva. Då krävs trygghet och kommunikation i alla beslut som tas. Förslaget om förändringar av ambulansverksamhet i vissa delar av länet har inte förankrats politiskt och därmed inte något vi ännu inte tagit ställning till. Vi ser fram emot att ha en ordentlig diskussion på kommande Hälso- och sjukvårdsnämnd där alla partier och de som är ansvariga för verksamheten deltar, säger Marianne Utterdahl (SiV) och Eva Julin Dombrowe (L), regionråd för Värmlandssamverkan i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Minskade resurser

I Filipstad kommer man från och med i sommar dra ner på resurserna genom att göra om en av två dygnsambulanser till dagambulans, som troligtvis kommer köras mellan klockan 8 och 23. Istället läggs mer krut på att utveckla samarbetet med SOS Alarm och stärka bemanningen där.

– Det är avvägt mot parametrar som antal larm, nyttjandegrad nattetid och demografiska förutsättningar. I Värmland har vi en relativ resursbrist under dagtid medan vi nattetid har högre kapacitet jämfört med antalet rena ambulansfall. Det har fått till följd att ambulansen gör många uppdrag som skulle kunna lösas med lättambulans, till exempel överflyttningar av patienter mellan olika vårdinrättningar, säger Christer Lagerberg.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArbetsmiljöChrister LagerbergDejeEva Julin DombroweFilipstadHagforsHälso- och sjukvårdsnämndenLarmMarianne UtterdahlMunkforsRådaSOS AlarmVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.