Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkoherden kritisk i fråga om Finnskogahemmets framtid

Publicerad:
Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i Övre Älvdals församling framför Dalby kyrka.
Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i Övre Älvdals församling framför Dalby kyrka. Foto: Aron Eriksson

"När större förändringar sker så är informationen oerhört viktig. Under tiden mellan planer och beslut behöver många få ställa frågor". "När de enda som åker till Finnskogahemmet för samtal är media då har både tjänsteman och politiker misskött sitt uppdrag". Så skriver kyrkoherden och före detta kommunalrådet Birgitta Halvarsson i en insändare.

Birgitta Halvarsson var socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby kommun på 1990-talet, men är sedan många år kyrkoherde i Övre Älvdals församling.

Låt i alla fall flytten av gamla ta tid

Beslutet om att förändra verksamheten vid Finnskogahemmet i Bograngen betyder i praktiken en nedläggning av anläggningen som särskilt boende. De boende ska istället flyttas till andra lediga särskilt boende-platser och Finnskogahemmet ska bli ett trygghetsboende, kallat mellanboende.

Birgitta Halvarsson från tiden då hon var socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby.
Birgitta Halvarsson från tiden då hon var socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby.

Det här har fått kyrkoherden Birgitta Halvarsson att reagera och hon skriver i en insändare till NWT att anhöriga får besked på telefon en måndagskväll av en tjänsteman på socialförvaltningen att det särskilda boendet ska läggas ned. Ingen politiker eller tjänsteman har varit till boendet för att informera vare sig anhöriga eller personal om planerna och att man två dagar senare fattar ett nedläggningsbeslut på ett extrainsatt möte i socialnämnden. "Beslutet om nedläggning berör oss alla. När de enda som åker till Finnskogahemmet för samtal är media då har både tjänstemän och politiker misskött sitt uppdrag, skriver Birgitta Halvarsson.

– Jag är oerhört förvånad över handläggningen. Varför har man inte haft en öppen dialog? Man skulle ha gett anhöriga och personal möjlighet att få ställa frågor, säger Birgitta Halvarsson och tillägger:

– Nu kallar man nedläggningen av Finnskogahemmet för en förändring av verksamheten. Det säger man för hade det rört sig om en nedläggning hade beslutet varit tvungen att tas i kommunfullmäktige, säger Birgitta Halvarsson.

Som NWT berättat tidigare har personalen på en arbetsplatsträff blivit ombedd att inte berätta för anhöriga och boende om kommande strukturförändringar.

– Det är ju helt fel. Man får inte belägga personal med yppandeförbud, säger Birgitta Halvarsson.

– Birgitta Halvarsson har rätt i sak att man inte får belägga personal med yppandeförbud. Det är ingenting som jag ställer mig bakom. Man har alltid som personal en möjlighet att yppa allt som inte är personlig sekretess kring enskilda individer, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

– Om ärendet ska vara i fullmäktige eller i socialnämnden så var första förslaget, som man hanterat i förvaltningsledningen en total nedläggning av Finnskogahemmet, tillägger Järåsen.

Hon förklarar att i en utredning gjord 2016 kom förslag från regeringen om mellanboenden: att kommuner i högre grad bör sträva efter att bygga trygghetsbostäder på grund av att glesbygdskommuner har en åldrande befolkning. Det kom att bli förslag två som socialnämnden sedan beslutade.

– Det är av den anledningen socialnämnden bedömt att frågan inte ska lyftas i fullmäktige, avslutar Ann-Katrin Järåsen.

Artikeltaggar

Birgitta HalvarssonNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.