Hoppa till huvudinnehållet

Tomt i gränshandeln efter nya norska coronabesked

Publicerad:
Det var kusligt tomt i Charlottenbergs shoppingcenter på söndagseftermiddagen.
Det var kusligt tomt i Charlottenbergs shoppingcenter på söndagseftermiddagen. Foto: Denny Jansson

Den norska regeringens beslut att stänga landets skolor gav rejäl skjuts åt gränshandeln i Charlottenberg.

Efter nya besked om gränskontroller och uppmaningar om att inte åka och shoppa var det på söndagen däremot betydligt lugnare i Charlottenberg.

Det är glest mellan bilarna på den annars så fullbelamrade parkeringen utanför Charlottenbergs shoppingcenter på den tidiga söndagseftermiddagen, och på riksväg 61 är trafiken sparsam. Inne i shoppingcentret har den annars så hektiska köphysterin lagt sig, och kundvagnarna lyser med sin frånvaro i butikernas gångar.

Annat var det i mitten av förra veckan, efter att den norska regeringen beslutat att stänga landets skolor och många av landets restauranger och pubar samt stoppa kultur- och idrottsevenemang.

– Det blev en jätterusch direkt efter att man presenterade beskedet med köer ända bort till brödavdelningen, längst in i butiken. Därefter ökade det, både under fredagen och lördagen. I lördags kväll kom beskedet om utökade gränskontroller och stängda hamnar samt avrådan från utlandsresor, och sedan dess har det lugnat sig, säger Tobias Lindh, marknadschef på Hypermat.

Och fortsätter:

– Som det syns nu, är det redan dämpat här inne. På söndagar är det alltid lite lugnare, men lite känning är det just nu. Vi tar en dag i sänder och så får vi se hur det utvecklar sig under veckan.

Trond Arne och Anne Berit Rognlien gjorde ett stopp i Charlottenberg på väg hem till Brumunddal i Ringsakers kommun.
Trond Arne och Anne Berit Rognlien gjorde ett stopp i Charlottenberg på väg hem till Brumunddal i Ringsakers kommun. Foto: Denny Jansson

"Mycket stängt"

Anne Berit och Trond Arne Rognlien från Brumunddal, Ringsakers kommun, är på väg hem med husbilen när de på söndagseftermiddagen gör ett stopp i Charlottenberg. I den halvfulla kundvagnen har de både toalettpapper och vitamindryck.

– Vi brukar vara här en gång i månaden, och passade på att stanna till nu på väg hem. Det är mycket som är stängt hemma i Norge, och framöver blir det nog en hel del hemarbete för oss båda, säger Anne Berit Rognlien.

Jaana och Bjørn Eirik Vesterås från Magnor veckohandlade på Hypermat i Charlottenberg på söndagen. "Vi är lite oroliga" säger de om utvecklingen.
Jaana och Bjørn Eirik Vesterås från Magnor veckohandlade på Hypermat i Charlottenberg på söndagen. "Vi är lite oroliga" säger de om utvecklingen. Foto: Denny Jansson

Bjørn Eirik och Jaana Vesterås från Magnor, alldeles på andra sidan riksgränsen, har en något mer välfylld kundvagn och beskriver det som den rutinmässiga veckohandlingen. De uttrycker en oro för vad de åtgärder som införs på måndagen kommer att medföra.

– Det är lite skrämmande det som händer, hur hela landet stänger ned med gränser som bevakas och hamnar som stängs. Vi är lite oroliga, men samtidigt är vi vana vid att åka över gränsen och handla i Charlottenberg, så det ser ut att bli detsamma, säger Bjørn Eirik Vesterås.

De menar att situationen på söndagen är en helt annan än hur det var tidigare under veckan.

– Det var rena rama kaoset här då fastän norska myndigheter hade gått ut och sagt att det inte fanns något behov av att hamstra mat. Det var helt sjukt. I dag är det betydligt mindre kunder, kanske är folk rädda för att resa, säger Bjørn Eirik Vesterås.

Adrian Stalsberg och Belinda Torkveen från Neskollen i Ullensakers kommun ser inget behov av att bunkra, även om det ibland kan bli tomt på hyllorna.
Adrian Stalsberg och Belinda Torkveen från Neskollen i Ullensakers kommun ser inget behov av att bunkra, även om det ibland kan bli tomt på hyllorna. Foto: Denny Jansson

"Inget behov av att bunkra"

Belinda Torkveen och Adrian Stalsberg har åkt till Charlottenberg från Neskollen i Ullensakers kommun för att köpa toalettpapper, blöjor och snus.

– Det är tomt på hyllorna i Norge, så vi har åkt hit i stället. Vi bunkrar inte, och även om det kan bli tomt på hyllorna i Norge ser vi inget behov av att bunkra eftersom det inte tar slut på varor, säger Belinda Torkveen.

– Man blir lite skrämd när man ser hur andra går runt med plasthandskar och munskydd samtidigt som mycket stänger ned i Norge. Shoppingcentren hemma har minskat sina öppettider och frisörer, restauranger och sportfaciliteter har stängt, säger Adrian Stalsberg.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterCoronavirusetGränshandelHypermatNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.