Statsministern: Inte aktuellt att stänga gränserna

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade under en pressträff på söndagen att det inte är aktuellt att stänga landets gränser.
Foto: Jessica Gow/TT
– Det är inte aktuellt att stänga Sveriges gränser, säger statsminister Stefan Löfven.
Han upprepar uppmaningen om att den som är sjuk ska stanna hemma och att följa rekommendationerna för att inte riskera smitta andra.

Stefan Löfven svarar rakt "nej" på frågan om Sveriges regering övervägt att stänga landets gränser.

MSB har skickat ut ett myndighetsmeddelande, meddelar statsminister Löfven, med "följande uppmaning till det svenska folket":

– Stanna hemma om du är sjuk med snuva, hosta eller feber, också vid lindriga symtom.

Besök vid äldreboenden eller i sjukvården ska undvikas.

– Och det är en skarp rekommendation.

Handtvätt

Både statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson upprepar vikten av att tvätta händerna och tänka på hur man kan undvika att föra eventuell smitta vidare.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har fått i uppdrag att gå ut med en "stor och bred informationsinsats", säger generaldirektören Dan Eliasson.

Informationen syftar till att antalet fall med smittade ska spridas ut över en längre tid. Han visar en bild, med en hög och spetsig puckel av antal smittade, och en lägre mer utdragen kurva. Det är den lägre kurvan som eftersträvas, förklarar han.

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar om kurvorna över antalet smittade.

– Ju mer vi kan platta ut den, ju längre tid infektionen kan pågå med låg andel sjuka, desto lättare har vi att hantera den i sjukvården och samhället, säger han.

Reseavrådan

Den avrådan från utlandsresor som UD har utfärdat har inte något med själva mittspridningen att göra, säger Johan Carlson.

– Nej, med stopp för resor utomlands är tanken nog mest att värna om människor som vill resa ut och som kan hamna i svåra situationer, säger han.

Men nu måste alla hjälpas åt att hindra smittspridningen, enligt Folkhälsomyndighetens chef.

Alla, oberoende av om man rest någonstans eller vem man träffat, måste förstå att stanna hemma från arbetet och inte träffa omgivningen om man har symptom som skulle kunna vara covid-19. Det minskar smittspridningen radikalt.

Symtomen kan vara feber och hosta, men också mindre påtagliga, enligt Carlson:

– Det kan vara snuva, halsont, sjukdomskänsla eller illamående. Det är en bred grupp av symtom.

Motståndskraft

– Genom korrekt och samlad information skapar vi tillsammans motståndskraft och beredskap för att hantera den här coronasmittan bättre, säger Dan Eliasson.

Men ett bekymmer som Socialstyrelsen arbetar med är den hotande materialbristen i vården.

– Det kommer att krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Redan nu behöver prioriteringar göras i vårdens verksamheter och all kraft kommer att krävas för att möta de behov som kommer finnas, fortsätter hon.

Olivia Wigzell vid Socialstyrelsen ombeds utveckla vad hon menar med medicinska prioriteringar – vad det kan handla om.

– Närmare besked om det kommer under nästa vecka, svarar hon.

Men det innefattar också prioriteringar som har en etisk dimension. Det ska vara till stöd för professionerna i prioriteringar som kan komma att bli mycket svåra att göra.

Strax innan presskonferensen började kom beskedet att ytterligare en person avlidit i covid-19.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.