Snopen säsongsavslutning för division 1-klubbarna

Publicerad:
I fjol befann sig Skoghall i en liknande sits: det skulle kvalas till allsvenskan. Då tog det stopp mot Lockerud Mariestad i sista omgången, nu stängs kvalet ned helt och hållet till följd av Coronapandemin.Lockerud - skoghall Foto: Charlotte Ferneman

Skoghall höll som bäst på att planera för ett kommande kvalspel, Nilsby lika så. Med anledning av Coronapandemin ser det mesta ut som att säsongen 2019/2020 tar slut här och nu.

– Man har väl inte greppat det riktigt än, säger Skoghalls Niclas Andersson.

Det var upplagt för ett drömkval ur värmländsk synvinkel. Tre lag hade placerat sig topp fyra och oddsen för ett derby var således knappt ens spelbara.

– Vi var helt inställda på kvalspelet och precis så förberedda som vi vill vara. Att det sedan, högst troligt, hade blivit ett derby och sedan en "drömfinal" mot Lerum.. Ja man hamnar i någon slags vakuum, säger Andersson.

Nilsbytränaren Anton Fallbråten sitter i samma båt.

– Det blir ett antiklimax när man inte får spela. En tomhet, helt klart.

"Trist för alla parter"

Även för Nilsbys del fanns chansen att i ett kval spela ett hett Värmlandsderby.

– Personligen hade jag sett fram emot ett möte mellan Skoghall och Hagfors, eller vi mot någon av dem. Det hade varit kul att spela, coacha och framförallt för publiken – nej, det är trist för alla parter det här.

De båda tränarna är överens om mycket, en sådan sak: Lerums suveränitet.

– Tar förbundet ett beslut om att flytta upp seriesegraren så är det inte mer än rättvist i fallet med vår serie. Lerum vinner serien med 20 poäng och har varit outstanding i år, säger Andersson.

Fallbråten fyller i:

– Att avsluta serien är rimligt på alla sätt och vis. Det är inget snack om att Lerum har varit bäst och skulle de flyttas upp så är det inget annat än rätt. Sedan vet man inte i ett kval. Det är ju inte bara för dem att ställa ut skorna, men som det ser ut nu så är det rimligt.

Skippade sista matchen

Nilsby valde, precis som Skoghall, att stå över sista matchen.

– Det hade säkert blivit en bra match mot Kumla, men hälsan får sättas i förstahand i ett sånt här läge, säger Fallbråten.

Skoghall skulle under lördagen spelat mot Kungälv.

– Båda kände att det inte var värt det då inget av lagen, egentligen, hade något att spela för, säger Andersson – och passar på att skicka en känga mot Skövde som prompt ville spela mot Hagfors:

– Jag är inte imponerad av deras agerande. Jag förstår inte varför, om det är för att man vill ha en sista bussresa med grabbarna kan man väl ta bussen till folkets park i Skövde och göra något där.

Tränaren kritisk efter sista matchen: "Oansvarigt att spela"

Två Värmlandslag spelade i sista omgången, Hagfors hemmaslog Skövde och Arvika förlorade efter förlängning borta mot Alingsås.

Fallbråten lämnar

Skoghall slutar tvåa i serien på 43 poäng, Nilsby tre poäng bakom på fjärdeplatsen. Ett facit som ingen av tränarna är direkt missnöjda med.

– Vi har nått de målen som vi kunnat sätta upp och var riktigt bra förberedda för ett kval. Jag kommer alltid inbilla mig att vi hade gått upp om vi fått spela vidare, säger Andersson.

I Nilsbys fall var det första säsongen i "ettan".

– Vi ser tillbaka på det och är jättenöjda. Det var första säsongen och vi har varit ett topplag hela vägen, det går inte att vara annat än nöjda med hur det såg ut.

Hur nästa säsong blir återstår att se, det enda som är säkert är att Nilsby får klara sig utan succétränaren.

– Det kändes rätt att kliva av nu.

Artikeltaggar

Anton FallbråtenCoronavirusetInnebandyNiclas AnderssonNilsby IKSkoghalls IBK Herr

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare