Hoppa till huvudinnehållet

Filmkurs med corona som tema

Publicerad:
Alma, Signe och Katinka gjorde en film om två superhjältar och en ond drottning. Kursledarna Gro Pedersen Westgård och Moustafa Badwi hjälpte till.
Alma, Signe och Katinka gjorde en film om två superhjältar och en ond drottning. Kursledarna Gro Pedersen Westgård och Moustafa Badwi hjälpte till. Foto: Karina Johansson

I två helger leder Gro Pedersen Westgård och Moustafa Badwi en filmkurs med elever på uppdrag av Kulturskolan.

– Kursen börjar med att vi planerar och gör ett bildmanus. Sedan filmar vi, redigerar och avslutar med att visa resultatet för varandra, berättar Gro.

Filmaren Gro Pedersen Westgård som driver Origo film, och Moustafa Badwi som är utbildad filmfotograf från Syrien, har arbetat en del tillsammans och nu leder de alltså en filmkurs under två helger på uppdrag av Kulturskolan. Tio deltagare i åldrarna 9-16 år deltar och inför kursen funderade Gro och Moustafa över vilket tema de skulle välja.

– Moustafa föreslog corona-viruset och först undrade jag om det var ett för allvarligt tema. Om det kunde skrämma barnen. Men ämnet är ju aktuellt och vi bestämde oss för att låta barnen tänka fritt utifrån sitt perspektiv, berättar Gro.

Och så blev det. Kursen började med en brainstorming där barnen fick berätta sina spontana tankar och Gro berättar att det kom fram en hel del intressanta saker.

– Exempelvis sa de att viruset har bra effekt för miljön då det blir mindre utsläpp tack vare färre flygresor. Barnen visade sig ha mycket kunskaper och fakta så när de skulle hitta på berättelser föreslog jag nyhetsreportage eller informationsfilmer. Men barnen tänkte annorlunda och hittade bland annat på en saga om en ond prinsessa där det finns ett tvärtom-virus där de onda blir goda, och tvärtom, när de smittades. En annan grupp gjorde en film om nya sätt att hälsa, berättar Gro.

En av grupperna bestod av Edvard, Milo, Alfred och Timo som går i fyran på Skäggeberg.

– Det är jätteroligt att filma, och vi gör det även på fritiden. Då håller vi på med en film som blir 23 minuter lång och heter "De bråkande grannarna", berättar kompisgänget som inte är så jätterädda för corona-viruset.

– Det är mest farligt för äldre och sjuka, sa Edvard.

Fast de berättade också att de lever lite annorlunda mot annars.

– Vi tvättar händerna oftare, petar oss inte i ansiktet och hälsar med typ armbågen istället, berättade Milo.

Efteråt tyckte Gro att det var ett bra val av tema.

– Barnen har så mycket kreativitet, glädje och fantasi och det var intressant att höra deras tankar. Jag smittades av deras glädje, berättar hon.

Nu fortsätter filmkursen den 28-29 mars med nytt tema.

– Då kan fler anmäla sig och vara med om de vill, berättar Gro.

 • Alfred, Milo, Timo och Edvard filmar en scen.
  Alfred, Milo, Timo och Edvard filmar en scen. Foto: Karina Johansson
 • Tejas och Daniel gjorde en film om annorlunda hälsningar. Här använder de armbågen och kursledaren Moustafa Badwi tittar på.
  Tejas och Daniel gjorde en film om annorlunda hälsningar. Här använder de armbågen och kursledaren Moustafa Badwi tittar på. Foto: Karina Johansson
 • Katinka filmar Signe.
  Katinka filmar Signe. Foto: Karina Johansson
 • Tejas och Daniel gör en modell av ett corona-virus.
  Tejas och Daniel gör en modell av ett corona-virus. Foto: Karina Johansson
 • Moustafa Badwi och Katinka studerar bildmanuset de gjorde innan de började filma.
  Moustafa Badwi och Katinka studerar bildmanuset de gjorde innan de började filma. Foto: Karina Johansson

Artikeltaggar

CoronavirusetGro WestgårdKulturskolanKulturskolan SunneNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.