UD avråder från resor till alla länder

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikesdepartementet avråder nu från alla resor till andra länder. I ett pressmeddelande skriver UD att det gäller "icke nödvändiga resor "

– Coronaviruset påverkar resandet på ett sätt vi aldrig upplevt tidigare och läget förändras mycket snabbt, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till TT.

Beslutet kommer i skenet av att en rad länder tagit beslut om skärpta gränsregler.

– Under de senaste 24 timmarna har flera länder vidtagit långtgående åtgärder och vi ser kraftiga störningar i internationella flygtrafiken. I det här läget finns ett behov av att skicka en stark signal till svenskar om att det här inte är rätt tid att resa, säger Diana Qudhaib.

Samhällsviktiga resor okej

Att UD avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands innebär att vissa resor ändå kan göras.

Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

Betyder den nya rekommendationen att en person med familj i Norge inte bör åka dit och hälsa på?

Vår avrådan gäller icke-nödvändiga resor. Det kan finnas familjeskäl som gör att en resa kan betraktas som nödvändig.

Avrådan gäller en månad, till den 14 april.

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) för en kommentar om de nya rekommendationerna men ministerns pressansvarige hänvisar till UD. Utrikesminister Ann Lindes (S) presstjänst meddelar att detta är ett tjänstemannabeslut och avböjer en intervju.

Sveriges andra dödsfall

Tidigare under lördagen meddelade sjukvården att Sverige fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset sedan en äldre kvinna i 85-årsåldern avlidit på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Båda dödsfallen i Sverige har handlat om äldre personer med underliggande sjukdomar.

Det hade fram till Folkhälsomyndighetens uppdatering på lördagen bekräftats över 900 fall av coronavirus i Sverige. Men orsaken till provtagning kan variera, vilket gör att jämförelsen med olika länder och regioner kan svikta.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.