• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sluta långhala, ta 5 beslut!

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Våra politiker vill jag uppmana: Lyft er över partipolitiken för att enas om fem akuta krispunkter att genomföra genast, utan nya utredningar och därmed långhalning.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Löfven vill få det att låta som om det är de borgerliga som orsakat otrygghet och rån, skjutningar, sprängningar och släppt in de stöldligor som härjar fritt, främst på landsbygden. Det är förstås nonsens, men betänk att det är vår statsminister som nedlåter sig till att antyda detta, skriver Kjell Göthe.

Förtroendet för regeringen är i botten hos svenska folket vad gäller dess förmåga att skapa vardagstrygghet, lag och ordning. Det visar en opinionsmätning från Novus, beställd av Stockholms Handelskammare. Men det är så mycket mera som väljarna är missnöjda med. I själva verket tycks regeringen ha tappat greppet om utvecklingen. Det är inte bara så att folkhemmet krackelerar lite här och där, utan flera gedigna fundament för välstånd och demokrati svajar betänkligt. I det här läget är det förstås viktigt att oppositionen i riksdagen driver på – och det görs äntligen av M, KD, SD samt V.

För vad åstadkommer regeringen mer än att administrera och byråkratisera, utreda och långhala. Det hålls presskonferenser och på snart sagt varje sådan meddelas att en ny utredning tillsätts. S och MP måste ha svenskt rekord i grenen, men var finns beslutskraften? Januariöverenskommelsen (Jöken) i 73 punkter, som skulle vara svaret på allt för regeringen och dess stödpartier C och L, håller på att krackelera den också. Frågan är hur länge till som den håller.

Statsminister Stefan Löfven har det förstås inte lätt sedan han tog ett rejält steg åt höger och släppte fältet fritt till vänster för V, vilket lett till frän kritik från de egna leden och särskilt från LO-ledningen. När han pressades i Agenda i SVT om ”förnedringsrånen” mot ungdomar och utanförskapet, som ökar kraftigt, blev hans svar groteskt: – Under åtta år med den förra borgerliga regeringen pågick en politik som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om politiken och vi skall satsa mer på välfärden, lovade han.

Löfven vill få det att låta som om det är de borgerliga som orsakat otrygghet och rån, skjutningar, sprängningar och släppt in de stöldligor som härjar fritt, främst på landsbygden. Det är förstås nonsens, men betänk att det är vår statsminister som nedlåter sig till att antyda detta. För övrigt, vem är det som kräver större resurser till välfärd och resoluta åtgärder just nu i riksdagen om inte M och KD, i många fall med stöd av SD. Till politikbilden hör att V redovisat sina bästa opinionssiffror på 18 år med i nuläget cirka 10 procents väljarstöd. Det borde mana till eftertänksamhet, det är ju ett parti som vägrar ta avstånd från kommunismen och sitt eget förflutna. S gick mot mitten och valde samverkan S-MP-C-L i det uttalade syftet att stänga ute SD och V, två partier på frammarsch. Det var förstås varken demokratiskt eller klokt tänkt och följden har blivit den motsatta: Just SD och V har fått ett avgörande inflytande på politiken därför att så många väljare protesterar, vilket i grunden är sunt.

Exempel på idioti:

Stöldligorna, som terroriserar oss inte minst på landsbygden, har återigen varit uppe till debatt två gånger i närtid i riksdagen med utgångspunkt i att tullen inte får visitera fordon på väg ut ur landet. Dessa ligor beräknas stå för merparten av bostadsinbrotten och 90 procent av de grova stölderna av t.ex. bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner. Men tullen får alltså inte stoppa och genomsöka misstänkta bilar på väg ut. Svängdörren står öppen! Regeringen har på nytt tvingats utlova snabb handling. Statsministern borde dessutom genast i samråd göra en lista på fem akuta åtgärder som skall genomföras genast. Till politikerna vill jag på vanliga läsares uppmaning säga: Lyft er över snäv partipolitik för det brinner dessvärre på många håll i det vi kallar vårt folkhem och släckningen har knappast ens påbörjats!

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.