Så möter NWT coronahotet

Nyheter
PUBLICERAD:
NWT Gruppen har vidtagit en rad åtgärder för minska risken för coronaviruset får fäste i organisationen. Bland annat är det besöksförbud på NWT i Karlstad.
Många arbetsplatser vidtar i denna coronatid åtgärder för att minska smittorisken - så även NWT. NWT-huset i Karlstad är stängt för besök och många i personalen jobbar tills vidare hemifrån.

Ledningen för NWT Gruppen och NWT Media, där 16 mediehus ingår; bland annat Filipstads Tidning, Fryksdalsbygden och Mariestads-Tidning, började tidigt se över åtgärder för att minimera risken för att få ett coronautbrott i verksamheten.

– Vi värnar personalens hälsa. Dessutom skulle det få stor och negativ påverkan på vår verksamhet om någon skulle bli smittad och vi skulle tvingas stänga ner redaktioner eller delar av eller hela NWT-huset, säger Mikael Rothsten, vd för NWT Media.

Mycket av verksamheten i NWT Gruppen och NWT Media är centraliserad till huvudkontoret i Karlstad, bland annat redigering, webbdesk, annonsproduktion, ekonomi, IT, utveckling, privatmarknad och kundtjänst.

Decentralisering

Även NWT:s övriga redaktion och tryckeri finns i lokalerna liksom Karlstads-Tidningens redaktion.

– Syftet med de åtgärder som vi vidtar är att vi ska kunna fortsätta ge ut våra tidningar och publicera våra nyheter digitalt. Det är viktigt för våra läsare och kunder att vår verksamhet funkar så störningsfritt som möjligt och att vi kan upprätthålla en trovärdig och pålitlig nyhetsrapportering, säger Mikael Rothsten.

Besöksförbudet i NWT-huset och övriga mediehus gäller tills vidare. För att göra organisationen mindre sårbar jobbar även en stor del av redaktionen, utveckling och andra delar av verksamheten hemifrån eller från andra tillfälliga arbetsplatser utanför NWT-huset.

– Vi har decentraliserat oss kraftigt under den senaste veckan. Den verksamhet som tidigare enbart bedrevs från NWT-huset i Karlstad sker nu från minst tre avskilda platser. Vi följer utvecklingen löpande och vidtar hela tiden nya åtgärder, säger Mikael Rothsten.

På högvarv

Trots att medarbetare under en tid kommer att sitta utspridda går nyhetsarbetet på NWT:s redaktion på högvarv. Mycket av rapporteringen handlar så klart om coronaviruset. Om utvecklingen och dess konsekvenser.

Intresset att ta del av nyheter via vår papperstidning och nwt.se är även vanligtvis stort, men den senaste veckan har antalet unika digitala besökare rusat i höjden. ”Alla” vill uppdatera sig om det lokala coronaläget.

– Läget i Sverige och världen kan du få koll på via många kanaler, men när det kommer till lokala nyheter är det till oss man ska vända sig. Läsare har förtroende för oss och vi har den senaste tiden jobbat hårt och målmedvetet för att kunna ge värmlänningarna är bred bild av coronaläget i Värmland, säger NWT:s redaktionschef Kasper Norling.

Öppet och låst

En hel del artiklar är öppna att läsa för alla: artiklar från TT samt en del lokala artiklar som handlar om smittläget och hur man skyddar sig.

Egenproducerade nyheter behöver du vara prenumerant för att kunna ta del av, även när det gäller coronautvecklingen.

– Det krävs en professionell och kunnig redaktion för att få fram relevanta nyheter och det kostar att producera unik lokal journalistik, vilket de flesta förstår. I en tid som denna, inte minst, ser vi att det finns ett stort behov av att vända sig till den trovärdiga och snabba nyhetskälla som vi är och hur viktig det är med en stark och oberoende lokal nyhetsförmedlare, säger Kasper Norling.

NWT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.