Hoppa till huvudinnehållet

Norge stänger flygplatser och hamnar

Publicerad:
Norges statminister Erna Solberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Hagen

Norge kommer att stänga flygplatser och hamnar, meddelar statsminister Erna Solberg vid en pressträff, rapporterar NTB.

Från och med måndag morgon stänger Norge sina flygplatser och hamnar för att hejda coronavirusets framfart, meddelar landets statsminister Erna Solberg. Tidigare under dagen kom beskedet att Norges regering avråder från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga.

Stängningen av flygplatser och hamnar kommer att gälla från och med klockan 8 på måndag morgon.

Norska medborgare i utlandet kommer naturligtvis att få tillåtelse att återvända hem, säger Solberg (Høyre).

– Norge kommer att stärka gränskontrollerna, fortsätter hon.

Landets regering avråder dessutom från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga.

"Orsaken är den ökade internationella spridningen av coronaviruset och den oförutsägbara och svåra situationen för många resenärer", skrev norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande tidigare under dagen.

Två veckors karantän

Reserådet gäller till den 14 april.

Utrikesdepartementet uppmanar även alla norska medborgare som befinner sig på resa i utlandet att överväga att åka hem så fort som möjligt.

Norges åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset innebär också att utländska resenärer – undantaget resenärer från Sverige och Finland – antingen kommer att sättas i karantän i 14 dagar, eller skickas tillbaka med vändande flyg, rapporterar norska medier.

Beskedet i fredags kväll var att undantaget skulle gälla samtliga nordiska länder, men under lördagen meddelade hälso- och omsorgsminister Bent Høie i ett uttalande på regeringens hemsida att inresereglerna skärps för inresande från Danmark och Island.

Kommunalrådet Eyvind Jørgensen Schumacher i Ullensaker kommun, där Oslos internationella flygplats Gardermoen är belägen säger till tidningen VG att kommunen har avsatt 350 hotellrum för att kunna genomföra karantänerna. Kommunen har också bett det norska försvaret om hjälp med att verkställa de nya reglerna, som börjar gälla från och med lördag.

Andra dödsfallet

– Det behövs folk som kan stå vid gaterna och informera om karantänsbestämmelserna. Vi behöver också assistans med att transportera folk dit de ska, säger Schumacher till nyhetsbyrån NTB.

Om resenärer inte vill sitta i karantän, eller om det inte skulle finnas någonstans där de kan hållas isolerade, kommer de att skickas tillbaka med första bästa flyg.

På lördagen kom beskedet att ytterligare en person i Norge avlidit till följd av coronaviruset. Det rör sig om en äldre person som har vårdats på Oslo universitetssjukhus.

Det är det andra coronarelaterade dödsfallet i landet.

Artikeltaggar

CoronavirusetErna SolbergInrikes/utrikesNorge

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.