Mark- och miljööverdomstolen avgör om bergtäkt får utökas

Publicerad:
Bergtäkten i Hynboholm vill fortsätta sin brytning, nu under grundvattennivån. Detta blir en fråga för mark- och miljööverdomstolen. Foto: Tommy Andersson

I oktober avslog mark- och miljödomstolen bolaget Grus och makadams ansökan att fortsätta brytning i bergtäkten i Hynboholm, den här gången under grundvattennivån.

Nu har man överklagat och fått prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen.

Grus och makadam har ansökt att få bryta ytterligare sex miljoner ton berg i täkten i Hynboholm under 20 år.

I ansökan ville man samtidigt sänka grundvattnet eftersom brytningen den här gången skulle ske under grundvattenytan.

Mark- och miljödomstolen sade i en dom nej till ansökan. Anledningen är att det är förbjudet att leda bort grundvatten vid en täkt, något Grus och makadam hade tänkt göra med hjälp av en dispens, men en sådan ville inte domstolen ge.

Fick prövningstillstånd

Grus och makadam, vars tillstånd för den befintliga bergtäkten går ut den 15 mars, har överklagat beslutet till mark- och miljööverdomstolen som har gett bolaget prövningstillstånd så att ärendet kan avgöras där.

– Det var ingen självklarhet att vi skulle få prövningstillstånd. Det var ett litet nålsöga att ta sig igenom. Det känns därför positivt att de väljer att ta upp frågan, säger Grus och makadams vd Jonas Strömberg.

Kommunen negativ

Karlstads kommun har precis som inför beslutet i mark- och miljödomstolen gjort ett yttrande där man är negativ till bolagets ansökan om brytning under grundvattennivån.

Man anser inte att det är förenligt med grundvattenskyddet att bedriva täktverksamhet i grundvattnet och menar att både vattentäkten och den angränsande vattenförekomsten på Sörmon har ett högt skyddsvärde.

– Vi anser dock att verksamheten är välutredd och något vi känner oss trygga med.

– Den utökade täkten under grundvattennivån skulle ha större kontroller än dagens, bland annat på vattenkvaliteten via kontroll- och infiltrationsbassäng och säkrare hantering, säger Jonas Strömberg.

Han menar även att behovet av täkter i Karlstadsområdet ökar eftersom alla tillstånd för befintliga naturgrustäkter går under perioden fram till 2023.

Artikeltaggar

Grus och makadamHynboholmKarlstads kommunMark- och miljööverdomstolenMiljöNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare