Hoppa till huvudinnehållet

Kroppkärrssjöns miljövårdsförening fyller 50 år

Publicerad:
Bengt Alsterlind (före detta ordförande) och Christer Hildén (nuvarande ordförande) i Kroppkärrssjöns miljövårdsförening som fyller 50 år i år.
Bengt Alsterlind (före detta ordförande) och Christer Hildén (nuvarande ordförande) i Kroppkärrssjöns miljövårdsförening som fyller 50 år i år. Foto: Anette Andersson

Ett halvt sekel med miljöinsatser för Kroppkärrssjön i Karlstad har det blivit för den ideella föreningen, som har en riktig eldsjäl i tv-profilen Bengt Alsterlind. Han var även en av initiativtagarna till föreningens bildande och har sålunda hängt med i alla de 50 åren. Men ordförandeklubban har han lämnat ifrån sig. Den hittar man sedan ett tiotal år tillbaka hos Christer Hildén.

– Det är hedrande att sitta i en styrelse med så engagerade och duktiga ledamöter, som jobbat så framgångsrikt under 50 år i syfte att förbättra miljö för både djur och människor i och kring Kroppkärrssjön, säger Christer Hildén till NWT.

Har Bengts kändisskap hjälpt föreningen?

– Det har väl inte gjort saken sämre, säger Christer Hildén med ett skratt.

– Jag vill nog påstå att det hjälpt. Han är ju en väldigt välkänd Kroppkärrsprofil – och Karlstadsprofil. Och känd i resten av Sverige också sen tidigare.

50-årsfirandet av föreningen kommer att ske 22 augusti.

– Då kommer vi ha något som vi kallar "Kajakprovardagen" vid Kroppkärrssjöns badplats.

– Då får alla som vill tillfälle att prova diverse olika kajakmodeller och även så kallade SUP-brädor, säger Christer Hildén.

Fler styrelsemedlemmar önskas

På frågan om vilka miljöinsatser som föreningen är mest stolta över flikar Bengt Alsterlind in:

– När Kronoparken byggdes körde man fyllnadsmassan med sprängsten, gamla stubbar och en massa annan skit och dumpade i Kroppkärrssjön. Att få stopp på det och den stora snötippen som användes för hela östra delen av Karlstad, det var en stor framgång. Att vi till slut fick kommun att sluta med att låta avlopp rinna rätt ut i sjön var också en framgång liksom att vi så småningom fick till inpumpning av friskt vatten från älven via Sjöstadstjärn. Den senaste stora framgången kom 2018 när kommunen äntligen efter 48 år började gräva bort en del av kavelduns- och slykakan och öppna upp vattenytor.

Svanfamilj som kunnat njuta av Kroppkärrssjöns numera avloppsfria vatten.
Svanfamilj som kunnat njuta av Kroppkärrssjöns numera avloppsfria vatten. Foto: Bengt Alsterlind

– Det tycker vi var väldigt positivt att kommunen gjorde, säger Christer Hildén.

Bengt Alsterlind igen:

– Måtte det anslås pengar att fortsätta detta arbete så det blir balans mellan vattenytor och vassruggar!

Om Christer Hildén får önska något är det fler styrelsemedlemmar. Medelåldern på de som är med i styrelsen är relativt hög, så nytt blod skulle behövas. Dessutom är de få, vilket ledde till beslutet att i år frångå den traditionsenliga valborgsmässobrasan.

– Jag vet att den brukar vara väldigt uppskattad och lockar en hel del folk, men det hade blivit en för stor arbetsbelastning, säger han.

– Vi letar därför efter fler folk som vill hjälpa till litegrann i styrelsen, det är inte så betungande i det stora hela, avslutar han.

Artikeltaggar

Bengt AlsterlindFamiljKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.