Hoppa till huvudinnehållet

Storforsborna gick back drygt 3 000 per person

Publicerad:
Storfors kommun gick back med 13,4 – eller 22? – miljoner förra året.
Storfors kommun gick back med 13,4 – eller 22? – miljoner förra året. Foto: Håkan Strandman

3 250 kronor. Så mycket är alla Storforsbor skyldiga efter ifjol, om man slår ut kommunens underskott på över 13 miljoner.

Kommunens årsredovisning för fjolåret slutar på minus 13, 4 miljoner.

Det är 13,4 miljoner sämre än budgeterat.

– Det är inte 13,4 miljoner, det är 22 miljoner minus, säger Stefan Valentin Larsson (M).

– Det är ohederligt av majoriteten att inte tala om hur de egentligen ser ut. 13 eller 22 miljoner spelar egentligen ingen roll. Det är lika illa vad det än är.

Från en fond

Han syftar på att man minskat den redovisade förlusten med 8,7 miljoner som tagits från en fond där man satt av överskott på bidragen från Migrationsverket.

– Sen budgeterade de 0 i kostnader för ensamkommande. Nu ser vi att det kostat 3 miljoner. Plus 1,8 miljoner i utgifter för Sporthotellet som majoriteten köpte mot bättre vetande, säger Stefan Valentin Larsson.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Hans Jildesten (S) vidtog man både i våras och i höstas åtgärder för att få ner kostnaderna.

– Sedan tar det ju en tid innan det får effekt.

– Det är intressant att vi nu får kritik av oppositionen för att vi använder pengarna vi fått från Migrationsverket. När vi satte undan pengarna kritiserade de oss för det, säger han.

Kommunchef Mats Öman säger att ökade personalkostnader också påverkat resultatet.

– Som i sin tur beror på ökade vårdbehov och höga placeringskostnader för barn och unga, säger han.

Fått mest

Storfors har fått statliga bidrag för att ta hand om de nyanlända.

2017 nästan 40 miljoner från Migrationsverket. 2018 27 miljoner och 2019 fick kommunen 17 miljoner.

En del av de nyanlända är kvar i kommunen, men många har inte kommit ut i arbete. Invånarantalet minskar, äldre bor kvar men varken de eller de unga är i arbete. De bidrar inte till skatteintäkterna och till de kommunala verksamheterna. Färre och färre måste försörja en växande skara med stora behov.

Skatten redan hög

Och skatten är redan hög i kommunen. Skattesatsen höjdes från årsskiftet med 68 öre till 35,06 kronor.

TT, tidningarnas telegrambyrå, rankade för en tid sedan landets 290 kommuner efter deras ekonomiska förutsättningar. Storfors kom 274:e plats, 16 platser från bottenplaceringen.

10,6 procent av invånarna i kommunen är högutbildade, den fjärde lägsta andelen i landet. Arbetslösheten låg ifjol en procentenhet högre än rikssnittet. Förtidspensionärerna och personer med bidragsförsörjning är fler än i genomsnittskommunen.

Storfors har runt 4 000 invånare. Kommunen är den i särklass största arbetsgivaren med drygt 400 anställda. Lundsbergs skola är störst bland de privata arbetsgivarna, med 40-talet anställda.

Artikeltaggar

BudgetarMigrationsverketNyheterStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.