Premiären för DIF kan skjutas upp

Fotboll | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Suzanne Hällström och hennes Degerfors IF hoppas på en senarelagd premiär i stället för tomma läktare – om inte regeringens förbud hinner upphävas.
Premiärerna i allsvenskan och superettan kan komma att skjutas upp till följd av förbudet mot folksamlingar.
– Det går inte att spela inför tomma läktare, säger Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF.

Coronavirusets spridning har nu även börjat påverka Degerfors IF.

Föreningen kommer inte att ha klubbhuset öppet under lördagens träningsmatch mot Karlstad Fotboll.

Fredagen därpå kommer självaste Djurgården, landets regerande mästare, till Stora Valla.

Matchen börjar 15.00, men Degerfors IF måste trots eftermiddagstiden vara berett på att hantera allt från ett stort publikintresse till att behöva ställa in på grund av smittorisk.

– Vi vill inte måla fan på väggen än. Vi tror väl att matchen ska kunna spelas, men huruvida vi kan ta in publik... Vi kan ju aldrig ta in mer än 500, inte mer än 430–440 eftersom vi måste räkna med spelare, ledare och funktionärer i den siffran, säger Suzanne Hällström.

Regeringen har, tills vidare, förbjudit arrangemang med fler än just 500 deltagare.

– Skulle vi bestämma oss för att börja sälja biljetter till veckan får vi helt enkelt bara erbjuda ett visst antal förköp. Skulle det bli stort intresse kan vi inte stå här och säga "du får komma in, men inte du".

Krisgrupp

Träningsmatchen mot Djurgården är Degerfors näst sista innan superettan drar i gång.

När nu det sker. Enligt TT träffas en krisgrupp bestående av representanter från Svenska fotbollförbundet (medicinska sidan och tävlingskommittén), Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam nu dagligen för att diskutera premiäralternativen.

Svenska fotbollförbundet håller, enligt TT, just nu på och tittar på vad en senarelagd premiär av säsongens svenska elitfotboll skulle få för konsekvenser.

"Oerhört tragiskt"

De 32 föreningarna i Svensk elitfotboll kommer att få framföra sina åsikter i frågan på ett extrainsatt, digitalt klubbchefsmöte på måndag.

Suzanne Hällström och hennes DIF håller tummarna. I första hand för att coronaspridningen ska avta och i andra hand för att slippa spela inför tomma läktare.

– Det vore oerhört tragiskt att spela en halv säsong inför tomma läktare. Vi gör allt vi kan göra för att förbättra den situationen.

DIF hamnade 329 000 kronor under budget vad gäller publikintäkt 2019.

Detta på grund av två kostsamma matchflyttar till Behrn Arena och ett snitt på 1 593 åskådare i de 13 matcherna på Stora Valla, att jämföra med 2018 års snitt på 1 776.

Därför var just publiken, och i synnerhet att fånga intresset hos "nästa generation", en prioriterad fråga för föreningen 2020.

DIF har budgeterat med 2,13 miljoner kronor i publikintäkt för den här säsongen. Det är drygt 400 000 kronor mer än 2019 års resultat, vilket inte direkt rimmar med tomma läktare.

– Det går inte och det är vi inte de enda som tycker.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, säger så här till TT:

– Skulle vi tappa publiken är det en ekonomisk smäll för klubbarna som skulle vara förödande. Det skulle inte elitfotbollen överleva.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.