Maria McKee spänner bågen

Skivor
PUBLICERAD:

Ända sedan tonåren har Maria McKees röst ljudit i mig, först som medlem i Lone Justice och sedan som soloartist och hur mycket en del av hennes låtar betytt för mig kan inte överskattas.

På den första skivan på tretton år spänner hon bågen rejält genom att döpa skivan efter en text av Dante Alighieri och skivan verkar vara en sorts tillbakablick på sig själv som ung och hur livet blev. Hon sparar inte på uttrycken, det är intensiv närvaro, stråkorkester och låtarna i sig har en dramatisk ton som inte sällan närmar sig ren musikal.

Maria McKee är tillbaka med intensiv närvaro.
Foto: Felipe Morales / SvD / TT

Ibland låter hon spöklikt lik Joni Mitchell, men ibland wailas det också lite för mycket för min smak, det blir bäst när hon låter orden tala för sig själva. Fast La Vita Nuova känns ändå som en ärlig och ambitiös skiva som kräver koncentration och nycklar för att låsa upp och förmodligen kommer den att växa ytterligare ett snäpp med tiden.

Bästa låt: Let me forget

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.