• idag
  10 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välkommen politisk vändning om coronaviruset

Ledare
PUBLICERAD:
Politisk enighet krävs i större kriser.
Foto: Anders Wiklund/TT
Efter en lång tid av att man från officiellt håll försökt tona ner riskerna med coronaviruset börjar äntligen regeringen agera. Insatserna är välkomna, men vid ett större utbrott är de bara början av vad som kommer behövas.

Till slut börjar saker hända. I och med en extra ändringsbudget som presenterades den 11 mars kom regeringen med en rad insatser för att hantera smittspridningen och mildra dess effekt på ekonomin.

Karensdagen, alltså den ersättningsfria första sjukdagen, slopas med omedelbar verkan och en och en halv månad framåt för att uppmuntra influensasjuka personer att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma. Man skjuter också till pengar till de kommuner, regioner och myndigheter som kommer hantera smittan.

Vidare gjorde regeringen det väntade och tidigarelade införandet av korttidsarbete till första maj för att förhindra risken för varsel. Korttidsarbete tillsammans med beslutet om att anstå arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt är ett stort steg i rätt riktning för att hjälpa svenska företag genom krisen.

Sverige har en handelsberoende ekonomi och virusets påverkan på produktionen i Asien och Europa kommer bli kännbar. Därtill kommer en allmän oro bland konsumenter och finansiella institutioner att göra livet svårt för många företag, inte minst inom besöksnäringen och på turistorter eftersom virusets troligtvis kommer stanna under en lång tid framöver inklusive över sommaren.

Regeringen säger att insatserna kommer riktas mot de branscher som kommer vara hårdast drabbad såsom hotell- och restaurangbranschen. Det är positivt att regeringen inser att alla inte kommer påverkas lika av smittan. Men detta gäller inte bara olika branscher utan också olika typer av företag.

Småföretagare hamnar som vanligt mellan stolarna när hjälp riktas mot företagen. De med många anställda kan tillfälligt växla ner verksamheten och om anställda blir sjuka kan de stanna hemma på sjukpenning. Det innebär en stor kostnad men de flesta större företagen kan hantera det. Annat är det med mindre verksamheter.

Småföretag blir i den här situationen totalt förlamade om merparten av de få anställda blir sjukskrivna eller satta i karantän. Egenföretagare utsätts ännu mer för risken att sjukdomsfall hotar inkomsten. Detta är ett faktum även i lugnare tider, men det blir extra prekärt när sjukdomsspridning och ekonomisk osäkerhet sammanfaller.

Om vidare insatser och ekonomisk-politiska reformer blir aktuella för att förhindra uppsägningar och konkurser borde dessa inte endast riktas mot vissa branscher utan också mot företag med få anställda. Vid en återhämtning kan man inte förlita sig på att storföretagen blir de som växlar upp i arbetstid. Mer än 96 procent av alla svenska företag har färre än tio anställda – Ekonomin står på deras axlar.

Att regering talar klarspråk om hotet från coronaviruset är en positiv vändning i svensk politik. Men sett till utvecklingen på kontinenten är vi långt ifrån kulmen. Än kvarstår mycket att göra.