Vad hade Mumintrollet tyckt om sagoparken?

Debatt
PUBLICERAD:
Det är bara synd att kommunledningen lyssnar precis lika lite på mumintroll som på kommuninvånarnas ståndpunkt i frågan, skriver Måns Höög.
Foto: Fredrik Karlsson
I år fyller Mumintrollet 75 år. Det gamla trollet har varit verksamt alltsedan debuten i Småtrollen och den stora översvämningen 1945, och bortsett från lättare höftproblem och förargelse över den otjänliga kvaliteten hos Melodifestivalen – och speciellt programmets avsaknad av Arja Saijonmaa – så mår trollet skapligt.

Födelsedagen till ära har Mumin bjudit in Snusmumriken samt undertecknad på kaffe och kaka. Medan kaffet kokar upp surfar trollet in på sin webbsida Moomin.com, vilken drivs av företaget Moomin Characters Ltd som äger varumärket Mumin. Glatt noterar trollet att företaget initierat en stor välgörenhetskampanj, kallad #VÅRTHAV, till jubilarens ära som ämnar bidra till förbättring av Östersjömiljön samt våra hav och vattennära naturs välbefinnande.

“Tove [Jansson] beskrev havet som något som man måste respektera och älska. Utan havet skulle vi inte kunna existera. För Tove var havet en av de viktigaste källorna till inspiration”, läser Mumintrollet på kampanjens informationssida, och nickar medhållande.

Födelsedagseuoforin avbryts dock tvärt av att Snusmumriken demonstrativt föser över dagsutgåvan av NWT mot Mumin. Döm av trollets förvåning, när han läser att företaget Muminvärlden Oy, i symbios med Karlstad kommunfullmäktige, tagit beslut om att tvångsomlokalisera samtliga Mumindalsbor till ett område på Skutbergets udde i svenska Värmland.

– Vad är detta, blir vi förflyttade? utbrister Mumin.

– Till en “sagopark”. Med utsikt mot Skoghalls pappersbruk, grymtar Snusmumriken.

Mumin läser snabbt vidare i NWT. Där framgår att det nya boendet, “Muminvärlden”, dessutom ska byggas i ett omtyckt frilufts- och rekreationsområde vid Vänerns kust – mot den medborgerliga majoriteten vilja. Trollet höjer på ögonbrynen och surfar in på parkbyggaren Muminvärlden Oy:s webbsida. Där framgår att “syftet med parken är att förverkliga Muminfilosofin: familjefokus, ickevåld, vänlighet, miljömedvetenhet, säkerhet, äventyr samt värderingar som främjar barnuppfostran”. När Mumin tagit in det hela drämmer han näven i köksbordet.

– “Förverkliga muminfilosofin”? brummar han. Hur går denna sagoparks såkallade muminfilosofi ihop med att samtidigt i mitt namn kampanja för att “havet är som något som man måste respektera och älska. Utan havet skulle vi inte kunna existera”? Och “havet är den viktigaste källan till inspiration”? Detta är bokstavligen levande charader, som Arja Saijonmaa skulle sagt! domderade Mumin i detta spontana födelsedagsbrandtal.

– Det är ju just kärleken till havet och naturen som är Muminfilosofin, fortsatte Mumin. Varför fråntas då Karlstadborna denna naturidyll, sitt eget stadsnära blue hawaii, med motiveringen att det är min filosofi? Varför ska strandskyddet, vars syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv, upphävas till förmån för en inträdesbelagd “sagovärld”? Att frånta Karlstadborna att ostört avnjuta Vänerns vågskvalp, fritt från hattifnattar, det är inte muminfilosofi – det är levande charader, det är anti-muminfilosofisk annektering!

Snusmumriken applåderade.

– Snusmumriken, ring Hemulen, fortsatte Mumin. Vi ska överklaga detta till Mark- och miljödomstolen.

Snusmumriken nickade instämmande.

– Och jag vill inte ha utsikt mot Skoghalls pappersbruk, tillade han.

Så, sammanfattningsvis förefaller det även enligt självaste Mumintrollets mening olyckligt att uppföra en sagovärld vid Skutbergskusten. Det är bara synd att kommunledningen lyssnar precis lika lite på mumintroll som på kommuninvånarnas ståndpunkt i frågan.

Måns Höög

Värmlandsbördig 20-åring boende i Stockholm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.