Hoppa till huvudinnehållet

Planen för nya stadsdelen Klara park antagen

Publicerad:
Så här är det tänkt att den nya stadsdelen Klara park med 250 bostäder mellan Tingvalla IP och Brigadmuseum ska se ut.
Så här är det tänkt att den nya stadsdelen Klara park med 250 bostäder mellan Tingvalla IP och Brigadmuseum ska se ut. Foto: Liljewalls arkitekter

Stadsbyggnadsnämnden har antagit den nya detaljplanen för Sandbäcken, det vill säga Klara park, den nya stadsdelen bredvid Tingvalla IP som får 250 nya bostäder.

– Intresset för projektet är mycket stort, säger Janne Gustavsson.

Han är vd för Karlstadhus och initiativtagare till projektet. De nya bostäderna ska byggas på det som i dag är en parkering och hundrastgård alldeles norr om Tingvalla IP.

Förutom Karlstadhus blir även Riksbyggen, Stiftelsen Karlstadshus och Prepart byggherrar i storsatsningen.

– Vi är väldigt nöjda nu när förarbete med detaljplanen är klart. Området har ett fantastiskt läge lite på sidan om stan, men ändå nära centrum.

– Intresset för projektet är mycket stort. Det är många som har hört av sig och undrar när vi börjar bygga, säger Janne Gustavsson.

Det blir dock ingen byggstart i år.

– Nej, det hinner vi inte. Det är mycket som måste planeras innan dess.

Två större gårdar

Det är Stockholmsbolaget Liljewalls arkitekter som har ritat den nya stadsdelen som är tänkt att bestå av ett antal flerbostadshus i olika storlekar och höjder som formar två större gårdar med högre hus om sex–sju våningar mot E18 för att minska ner bullret.

– Dessutom blir det en stor vall ut mot E18 som också kommer att dämpa trafikljudet, säger Janne Gustavsson.

Nämnden är nöjd med utformningen av Klara park.

– Man har fått till en trevlig utformning med 2,5-våningshus mot Sandbäckens gård som visar respekt mot den känsliga miljön där.

– Även bullerproblematiken har lösts tack vare lösningen med att bygga två gårdar och att anlägga en vall mot motorvägen, säger nämndordföranden Erik Nilsson (KD).

Detaljplanen ska godkännas av fullmäktige.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJanne GustavssonKarlstadhusKarlstads kommunKlaraNyheterPrepartRiksbyggenStiftelsen Karlstadshus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.